Glasvezel het meest duurzame netwerk: hoe zit dat? | Het KPN Netwerk
Direct naar hoofdinhoud
  • We sluiten je kosteloos aan
  • Snel, stabiel internet met glasvezel
  • Al ruim 4 miljoen adressen aangesloten

Glasvezel het meest duurzame netwerk:hoe zit dat?

Steeds meer woningen hebben glasvezel. Dat is goed nieuws voor je internetsnelheid, maar ook voor het klimaat. Glasvezel is namelijk niet alleen het snelste, maar ook het meest duurzame netwerk. Hoe dat zit? Lees er hieronder meer over.

Het zit ‘m in de basis

Om te begrijpen waarom glasvezel het meest duurzame netwerk is, gaan we terug naar de basis. Wat is glasvezel? Een internetkabel die bestaat uit heel veel vezels. Die zijn zo dun als een haar en geven data door via lichtsignalen. Deze data gaat zo écht met de snelheid van het licht door de kabel. Dat is niet alleen supersnel, maar ook heel zuinig.

De kabel in de grond bij de glasvezelaanleg
KPN Netwerk over duurzaamheid - Zonnepanelen en groen

Licht in plaats van stroom

Andere vaste netwerken, die bestaan uit koperen kabels, geven data nog door via stroomsignalen. Dit gaat niet met de snelheid van het licht en verbruikt meer stroom. Het kost daarmee per saldo meer energie om het kopernetwerk te gebruiken dan het glasvezelnetwerk.

Klimaatneutraal: een extra goede reden om gebruik te maken van glasvezel

De meeste voordelen van glasvezel zijn wel bekend. Stuk voor stuk voordelen voor de eindgebruiker. Het grote voordeel van glasvezel in de breedste zin van het gebruik is dat het energiezuiniger is dan kopernetwerken.

Een ander voordeel van glasvezel als netwerk: het is klimaatneutraal. Dit betekent dat het niet bijdraagt aan klimaatverandering. Het glasvezelnetwerk gebruikt zoveel als mogelijk is duurzame energie, zoals van windmolens of zonnepanelen. Is er geen wind en schijnt de zon niet? Duurzaam opgeslagen energie in batterijen en waterstofcellen bieden dan uitkomst.

KPN Netwerk over duurzaamheid - Windmolens en groen A
Voordelen van glasvezel

Klaar voor de toekomst

Glasvezel is niet alleen het meest duurzame, maar ook het stabielste netwerk. Omdat de technologie met vezels en lichtsignalen veel minder gevoelig is voor factoren van buitenaf dan andere vaste netwerken. Bij slecht weer zijn deze storingsgevoeliger. Glasvezel heeft daar veel minder last van.

Ook is de topsnelheid van glasvezel nog altijd niet in zicht. Het is nu al supersnel, maar het is nog onbekend hoe snel het netwerk écht kan worden. Dat is goed nieuws voor het internetgebruik in Nederland. Jaar op jaar stijgt ons internetgebruik. We verbruiken meer en meer data. Alleen glasvezel kan deze stijgende datavraag aan.

 

Een netwerk dat minder energie verbruikt

Glasvezel is niet alleen het snelste en stabielste, maar ook meest duurzame netwerk. Het wisselt data niet met stroom-, maar met lichtsignalen uit. Dit heeft tot gevolg dat de stroomrekening van het glasvezelnetwerk in de basis lager is dan die van andere vaste netwerken. Die verbruiken letterlijk meer stroom, omdat ze alleen op die manier data uitwisselen.

 

Gerelateerde vragen
  • Wat is een glasvezelnetwerk?
  • Waarom komt er een nieuw netwerk?
  • Hoe snel is glasvezel?
  • Hoe werkt het glasvezelnetwerk?
  • Waarom is glasvezel zo betrouwbaar?