16.000 glasvezelaansluitingen in gemeente Oldambt
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

16.000 glasvezelaansluitingen in gemeente Oldambt

De gemeente Oldambt wordt aangesloten op glasvezel. Woensdag 7 april tekenden gemeente Oldambt en KPN NetwerkNL een samenwerkingsovereenkomst. Daarin staat vastgelegd dat 16.000 huishoudens worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. KPN start begin 2022 met de aanleg van glasvezel in Oldambt.
De uitrol van glasvezel wordt verdeeld onder twee partijen: KPN NetwerkNL en Glasdraad. KPN NetwerkNL regelt de aanleg van glasvezel in de kernen Winschoten, Heiligerlee, Scheemda en Westerlee. Het project zit daar in de voorbereidende fase. Eind 2021 worden bewoners geïnformeerd over de start van de werkzaamheden. Glasdraad verzorgt de aanleg in de overige kernen en het buitengebied. Daar wordt mogelijk nog voor de zomervakantie gestart met de eerste werkzaamheden.

Eén van de eerste volledig voorbereide regio’s

Erich Wünker, wethouder gemeente Oldambt: “Het buitengebied en de grote en kleinere kernen van de gemeente worden van glasvezel voorzien. Binnenkort kan dus iedereen beschikken over een snelle en toekomstbestendige digitale verbinding. Dat maakt de keuze voor zowel huidige als toekomstige ondernemers en inwoners nog aantrekkelijker om in de regio te ondernemen, werken en leven. Oldambt wordt hiermee één van de eerste landelijke regio’s die volledig is voorbereid op de mogelijkheden van de digitale toekomst. We zijn als gemeente, maar zeker ik als wethouder Economische Zaken, erg blij met deze ontwikkeling.”

Versnelde uitrol van glasvezel

Regiodirecteur KPN Jeroen van der Jagt: “We vervangen overal in Nederland ons kopernetwerk voor glasvezel. We bieden momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Volgens planning is in 2024 meer dan de helft van Nederland aangesloten op glasvezel van KPN. In 2025 is dat 65%. Het doel is uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstvaste netwerk van KPN aan te sluiten.”

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen. 
 
Wethouder van Oldambt Erich Wünker en Jeroen van Der Jagt van KPN tekenen samenwerkingsovereenkomst