Drie glasvezelnetwerken Digitale Stad overgedragen aan KPN
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Drie glasvezelnetwerken Digitale Stad overgedragen aan KPN

Digitale Stad (Delta Rijssen Glasvezel Investeringen) heeft drie glasvezelnetwerken overgedragen aan KPN. Het betreft het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Westerveld (Drenthe), Lingewaard en Berg en Dal (Gelderland). De netwerken omvatten bij elkaar circa 7700 adressen. Voor de aangesloten consumenten blijft alles hetzelfde. De netwerken zijn open netwerken waarover KPN en andere aanbieders dienstverlening leveren. Digitale Stad en KPN maken geen financiële details bekend.

Joost Steltenpool, directeur KPN Netwerk NL: “We moderniseren in hoog tempo onze bestaande kopernetwerken door ze te vervangen door glasvezel. Daardoor kunnen we onze klanten en die van onze wholesale afnemers van snel internet voorzien en Nederland digitaal voorop laten lopen. We leggen zelf op grote schaal glasvezel aan en waar mogelijk werken we samen met andere partijen. Zo ook met Digitale Stad. Het toevoegen van de netwerken in Westerveld, Lingewaard en Berg en Dal aan dat van ons is een logische stap binnen die samenwerking.”

Op dit moment biedt KPN bij een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Vanaf 2021 rolt KPN jaarlijks circa 500.000 nieuwe lijnen uit. Daarnaast kijkt KPN actief naar mogelijk partnerships. Over drie jaar heeft meer dan de helft van Nederland glasvezel van KPN in de meterkast, in 2025 is dat circa 65%. Ook daarna gaat KPN door met de vernieuwing van zijn netwerk, zodat op termijn meer dan 80% van Nederland via het netwerk van KPN de beschikking heeft over een snelle en toekomstvaste internetverbinding.

KPN stelt zijn netwerk van oudsher open voor andere aanbieders – wholesale afnemers - om telecomdiensten aan te bieden. Dat blijft KPN onverminderd doen. Het biedt consumenten en bedrijven meer keuzevrijheid en maakt dat de capaciteit van het netwerk van KPN beter wordt benut.

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen. De komende jaren blijft de datagroei enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence, en vanwege toepassingen in de zorg en op school.

innovaties glasvezel in Nederland