Glasvezel als online sleutel voor Leiden naar de rest van de wereld
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Glasvezel als online sleutel voor Leiden naar de rest van de wereld

In december werd het al aangekondigd: sleutelstad Leiden wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN. Vandaag tekenden de gemeente Leiden en KPN een samenwerkingsovereenkomst om snelle en zorgvuldige uitrol van glasvezel in Leiden mogelijk te maken. De voorbereiding is al gestart bij de Haarlemmerweg en Willem de Zwijgerlaan. Naar verwachting zijn begin 2025 ruim 47.000 glasvezelaansluitingen gerealiseerd.
Glasvezel is de allerbeste vaste internetverbinding: razendsnel, superstabiel en betrouwbaar. Daarbij is het glasvezelnetwerk veel duurzamer, omdat het veel minder energie verbruikt. Daarmee past de uitrol van glasvezel goed in de duurzaamheidsdoelen van de stad Leiden. De samenwerkingsovereenkomst is op 24 januari getekend door wethouder Ashley North (Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte) en Bartho Boer (namens regiodirectie KPN).

De werkzaamheden, uitgevoerd door aannemer Volker Wessels Telecom, zijn gestart in Leiden Noord. Alle 47.000 huishoudens in Leiden krijgen de mogelijkheid om gratis een aansluiting in de woning te laten plaatsen, ook niet-klanten van KPN. 

Belang snel en betrouwbaar netwerk

Bartho Boer (namens regiodirectie KPN): “Leiden biedt de sleutel tot superstabiel en razendsnel internet. We gaan aan de slag om te zorgen dat iedereen in Leiden straks kan profiteren van het allerbeste internet.”

80% van Nederland op glasvezel

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel al bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met Glaspoort - het gezamenlijke glasvezelbedrijf van KPN en APG, uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN aan te sluiten. Waar glasvezel ligt krijgt iedereen een gratis upgrade naar het glasvezelnetwerk. 

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabiel en betrouwbaar netwerk. Het verbruikt minder energie dan het huidige kopernetwerk. Samen met het volledig vernieuwde mobiele 5G-netwerk van KPN vormt dit een netwerk waar Nederland tot ver in de 21e eeuw op kan bouwen.
 
Wethouder Ashley North (Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte) en Bartho Boer (namens regiodirectie KPN) tekenen de samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van het glasvezelnetwerk van KPN in Leiden.

Gerelateerde artikelen