Glasvezel in Roermond gestart
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Glasvezel in Roermond gestart

De glasvezelaanleg in Roermond is gestart. Vrijdag 21 mei 2021 ging de eerste schop in de grond in de Kasteel Hillenraedtstraat in de Kastelenbuurt. Begin 2022 worden de werkzaamheden afgerond. In totaal worden er circa 10.000 glasvezelaansluitingen gerealiseerd.

In totaal wordt er in Roermond ruim 200 kilometer gegraven en gaat er 900 kilometer glasvezelkabel de grond in. De uitrol van glasvezel wordt uitgevoerd door de aannemer Spitters. Bewoners zijn geïnformeerd over deze werkzaamheden die inmiddels gestart zijn in de wijk Donderberg. Hierna volgen de wijken De Sterrenberg, Vliegeniersbuurt en Componistenbuurt. Als iedereen is aangesloten op glasvezel zet KPN op termijn het kopernetwerk uit.

Versnelde uitrol glasvezel

Wethouder Rens Evers: “De start is gemaakt voor de aanleg van glasvezel. Met het oog op de toenemende vraag naar data zijn we vanuit economisch en maatschappelijk perspectief verheugd dat Roermondse inwoners en bedrijven binnenkort gebruik kunnen maken van dit hoogwaardige en snellere netwerk.”

Regiodirecteur Zuid Nederland van KPN, Anja de Vos-Biemans: “Dankzij een goede samenwerking met de gemeente Roermond hebben we de werkzaamheden in de Kastelenbuurt naar voren kunnen halen. De straat ging in die buurt open voor een reconstructie. Door onze werkzaamheden met de al geplande werkzaamheden te combineren hoeft de straat niet twee keer open en hebben bewoners zo min mogelijk overlast.”

Stabieler en energiezuiniger

KPN vervangt in heel Nederland zijn kopernetwerk voor glasvezel. Momenteel levert KPN al bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens zijn diensten over een glasvezel lijn tot in de meterkast. KPN rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Volgens planning is in 2024 meer dan de helft van Nederland aangesloten op glasvezel van KPN. In 2025 is dat 65%. Het doel is uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het snelle van KPN aan te sluiten. Dat is ook belangrijk om Nederland digitaal op kop te houden.
Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.