Glasvezeluitrol Nijmegen voor ruim driekwart afgerond
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Glasvezeluitrol Nijmegen voor ruim driekwart afgerond

De glasvezelaanleg in Nijmegen is voor driekwart gereed. Medio 2022 is het grootste deel van de stad aangesloten op snel glasvezelinternet. KPN startte in juli 2019 met de versnelde aanleg van glasvezel in Nijmegen Oosterhout. Het project omvat in totaal ruim 40.000 adressen, waarvan er op dit moment al circa 15.000 zijn aangesloten. Eerder waren al 20.000 huishoudens in Nijmegen aangesloten op glasvezel.

Sinds de start van het project in 2019 zijn er vele tientallen kilometers in de stad gegraven. De werkzaamheden in de wijken Nijmegen Oosterhout en Bottendaal zitten in de afrondende fase. Biezen, Wolfskuil, Hatert en Dukenburg volgen daarna. De werkzaamheden in Nijmegen Nieuw-West zijn nog in volle gang. Volgens de planning profiteert het grootste deel van Nijmegen medio 2022 van snel internet.

96,2% toestemming in Oosterhout

Regiodirecteur KPN Jeroen van der Jagt: “Nijmegen kent een grote diversiteit aan wijken met veel verschillende bewoners. We voorzien bijvoorbeeld ook studentenwijken van glasvezel. Dat is zeker nu belangrijk om goede onderwijs op afstand mogelijk te maken. De bewoners zijn vooral tevreden met ons werk. Zeker in Oosterhout is dat het geval. Daar ontvingen we van 96,2% van de bewoners toestemming voor de aanleg van glasvezel. Een erg hoog aantal.”

Half miljoen glasvezellijnen per jaar

KPN levert een bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. KPN rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Volgens planning is in 2024 meer dan de helft van Nederland aangesloten op glasvezel van KPN. In 2025 is dat 65%. Het doel is uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstvaste netwerk van KPN aan te sluiten.

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabiel en betrouwbaar netwerk dat minder energie verbruikt dan het huidige kopernetwerk. Samen met het volledig ver-nieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.

Huisaansluiting glasvezel KPN NetwerkNL