Glasvezeluitrol ‘s-Hertogenbosch voor meer dan 60 procent afgerond
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Glasvezeluitrol ‘s-Hertogenbosch voor meer dan 60 procent afgerond

De glasvezelaanleg in ‘s-Hertogenbosch is op zo’n tweederde. KPN startte in 2020 met nieuwe aanleg van glasvezel in ‘s-Hertogenbosch. Dit project omvat in totaal bijna 55.000 adressen, waarvan er op dit moment al circa 35.000 zijn aangesloten. De uitrol zal naar verwachting nog tot circa in 2024 vergen. Dan is 99% van de woningen aangesloten op glasvezel.

Datastad ‘s-Hertogenbosch

Regiodirecteur KPN Anja de Vos-Biemans: “Sinds de start van het recente project op 2 maart 2020 is er 165 kilometer in de stad gegraven om glasvezelkabels te leggen. ‘s-Hertogenbosch heeft de ambitie om een toonaangevende datastad te zijn. Waar we in 2015 Rosmalen al helemaal hebben voorzien van glasvezel, verheugen wij ons erop dat binnenkort heel de gemeente ‘s-Hertogenbosch verbonden is aan het snelste netwerk van Nederland. ”

Wethouder Mike van der Geld: “Het is goed voor ‘s-Hertogenbosch dat de aanleg van glasvezel voorspoedig verloopt. Tijdens de lastige corona omstandigheden heeft iedereen extra gemerkt hoe belangrijk snelle verbindingen vanuit thuis zijn. Voor bijvoorbeeld thuisonderwijs en thuiswerken. Snelle en stabiele verbindingen, die met glasvezel beter mogelijk zijn, hebben we nu en in de toekomst hard nodig en zijn inmiddels niet meer weg te denken in elk huishouden. En passen ook bij een datastad als ’s-Hertogenbosch is”.

Planning

De gebieden de Kruiskamp, de Schutskamp, Boschveld, de Muntel, de Vliert, Aawijk, Graafsepoort en Hintham zijn al aangesloten op glasvezelinternet. De werkzaamheden in de Donk zitten in de afrondende fase. De gebieden Maaspoort, Empel, Zuid en Binnenstad, Engelen en Maliskamp volgen daarna. Wanneer de werkzaamheden starten in die wijken, informeert KPN hen daar kort van tevoren over.

Half miljoen glasvezellijnen per jaar

KPN levert een bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. KPN rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Volgens planning is in 2024 meer dan de helft van Nederland aangesloten op glasvezel van KPN. In 2025 is dat 65%. Het doel is uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstvaste netwerk van KPN aan te sluiten. Als iedereen glasvezel heeft wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet. 

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabiel en betrouwbaar netwerk dat minder energie verbruikt dan het huidige kopernetwerk. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.
Aanlegwerkzaamheden glasvezel