Grootste deel Schagen nog dit jaar aangesloten op snel internet
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Grootste deel Schagen nog dit jaar aangesloten op snel internet

De glasvezelaanleg in Schagen is bijna volbracht. Nog dit jaar is het grootste deel van de gemeente aangesloten op snel glasvezelinternet. KPN startte in maart 2020 met de aanleg van glasvezel in Schagen. Het project omvat circa 13.000 adressen, waarvan er op dit moment al ruim 6.000 zijn aangesloten. In de stad Schagen zijn de werkzaamheden inmiddels afgerond. In Warmenhuizen en Tuitjenhorn zijn de graafwerkzaamheden in maart 2021 begonnen. Dit duurt tot augustus.

Met het aantal kilometers glasvezel dat KPN tot nu toe in Schagen heeft aangelegd, kun je van Schagen naar Utrecht. Sinds de start van het project eind 2019 is er 117 kilometer glasvezel de grond in gegaan en 101 kilometer in de stad gegraven. Volgens de planning profiteert het grootste deel van Schagen in september van dit jaar van snel internet. Warmenhuizen en Tuitjenhorn kunnen in november gebruik maken van het glasvezelnetwerk. 

Goede samenwerking met gemeente cruciaal

Regiodirecteur Willem Offerhaus: “Het werk in Schagen verloopt voorspoedig. De samenwerking met de gemeente is zeer goed. Ook bewoners zijn tevreden met het geleverde werk. De ploegen die het glasvezel aanleggen krijgen regelmatig een kop koffie aangeboden. Wel werd de uitrol iets bemoeilijkt door veel verharding en kleigrond in de gemeente. De komende periode ronden we de werkzaamheden in Warmenhuizen en Tuitjenhorn af. Dan is bijna de hele gemeente aangesloten op glasvezel. Met de uitrol van glasvezel legt KPN ook de basis voor het uitzetten van het kopernetwerk. Voor Schagen begint KPN daar medio 2024 mee.”
 

Half miljoen glasvezellijnen per jaar

KPN levert een bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. KPN rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Volgens planning is in 2024 meer dan de helft van Nederland aangesloten op glasvezel van KPN. In 2025 is dat 65%. Het doel is uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstvaste netwerk van KPN aan te sluiten.

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabiel en betrouwbaar netwerk dat minder energie verbruikt dan het huidige kopernetwerk. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.

Glasvezelkabel wordt aangelegd met werkzaamheden in de wijk