Huisaansluiting glasvezel in gemeente Velsen gestart
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Huisaansluiting glasvezel in gemeente Velsen gestart

De huisaansluiting op het glasvezelnetwerk in de gemeente Velsen is van start. Afgelopen week sloot KPN de eerste woning aan in de Dollardstraat in de Rivierenwijk te IJmuiden. Volgens planning zijn de huisaansluitingen begin 2023 voltooid. In totaal sluit KPN circa 21.000 huizen aan op het glasvezelnetwerk.
Voor de circa 21.000 huisaansluitingen, graaft KPN circa 134 kilometer. De werkzaamheden voert KPN samen met aanlegpartner Selecta uit. De aanleg begint in de Dollardstraat in de Rivierenwijk. Hierna volgen IJmuiden-Noord en de rest van de omgeving. De bewoners zijn geïnformeerd over deze werkzaamheden. 

Goede samenwerking gemeente en tevreden inwoners

Regiodirecteur Willem Offerhaus van KPN: “We kijken uit naar een voorspoedige glasvezelaanleg met weinig complicaties en minimale overlast voor de inwoners. Dit komt door een goede samenwerking met de gemeente Velsen en lokale woningcorporaties Velison Wonen en Woningbedrijf Velsen. Daarnaast heerst er een goed sentiment onder de inwoners met een klanttevredenheid van 7,3. Zo krijgen collega’s op straat soms een kopje koffie aangeboden, iets wat zij erg waarderen.”

Bram Diepstraten, wethouder Beheer Openbare Ruimte bij gemeente Velsen: “Ik ben blij dat we veel meer glasvezel krijgen in Velsen. Er is steeds meer vraag naar sneller internet door bedrijven en inwoners. Ook het thuiswerken en toenemend gebruik van streamingdiensten zorgt voor een grotere behoefte aan een snel netwerk. Daarnaast is glasvezel een voorwaarde om in de toekomst slimme toepassingen te ontwikkelen in het kader van het thema ‘Smart City’.”

Half miljoen glasvezellijnen per jaar

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. KPN Netwerk rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN aan te sluiten. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabiel en betrouwbaar netwerk. Het verbruikt minder energie dan het huidige kopernetwerk. Samen met het volledig vernieuwde mobiele 5G-netwerk van KPN vormt dit een netwerk waar Nederland tot ver in de 21e eeuw op kan bouwen.
 
Wethouder Bram Diepstraten (l) en Frans Dankaart van KPN zetten mevrouw Beijdorff in de bloemen. Zij werd als eerste in IJmuiden op het glasvezelnetwerk aangesloten.