Huisaansluiting glasvezel in Purmerend gestart
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Huisaansluiting glasvezel in Purmerend gestart

De huisaansluiting op het glasvezelnetwerk in Purmerend is van start. Afgelopen week sloot KPN de eerste woning aan in de Jachtwagenstraat in de wijk Purmer-Noord. Nadat Purmer-Noord is aangesloten, volgt Purmer-Zuid. Naar verwachting zijn in november 2022 de huisaansluitingen in deze wijken voltooid. De wijken Overwhere, Wheermolen, Gors, Centrum en Zuid-Oost zijn hierna aan de beurt en naar planning in 2024 voorzien van glasvezel.
Voor de circa 21.700 huisaansluitingen in Purmerend, rolt KPN 145 kilometer glasvezelkabel uit.  Hiervoor graaft het samen met de aannemer Van Gelder circa 95 kilometer. De bewoners zijn geïnformeerd over de werkzaamheden. Een deel van de woningen in Purmerend is al aangesloten op glasvezel. Dit betreft woningen die na 2010 zijn opgeleverd.

Goede samenwerking gemeente en tevreden inwoners

Relatiemanager José Moure Sanchez van KPN: “Er is een goede samenwerking met de gemeente Purmerend en lokale woningcorporaties. Daarnaast maken we qua graafwerkzaamheden mooie vorderingen. Zo hebben we sinds het begin van de graafwerkzaamheden op 13 september 2021, al 15 van de 95 kilometer gegraven. Hierdoor kijken we uit naar voorspoedige werkzaamheden met minimale overlast voor de inwoners en weinig complicaties voor de uitvoerders.”

Wethouder Eveline Tijmstra van gemeente Purmerend: “Het gebruik van internet neemt toe door onder andere thuiswerken, gamen en streamen. Het is goed dat we afgelopen week zijn gestart met het plaatsen van glasvezelaansluitingen in de woningen. Een mooie stap in ons doel om heel Purmerend en Zuidoostbeemster over een betere internetverbinding te laten beschikken.”

80% van Nederland op glasvezel

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel al bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met Glaspoort - het gezamenlijke glasvezelbedrijf van KPN en APG, uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN aan te sluiten. Waar glasvezel ligt krijgt iedereen een gratis upgrade naar het glasvezelnetwerk. 

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabiel en betrouwbaar netwerk. Het verbruikt minder energie dan het huidige kopernetwerk. Samen met het volledig vernieuwde mobiele 5G-netwerk van KPN vormt dit een netwerk waar Nederland tot ver in de 21e eeuw op kan bouwen.
 
Wethouder Eveline Tijmstra (l) en José Moure Sanchez van KPN zetten de familie van Selm in de bloemen. Zij werden als eerste in de wijk Purmer-Noord op het glasvezelnetwerk aangesloten. (Foto door Pascal Fielmich)