KPN gaat glasvezel aanleggen in Harlingen
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

KPN gaat glasvezel aanleggen in Harlingen

KPN vervangt zijn kopernetwerk, de oude telefoonkabels, voor een glasvezelnetwerk. Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. 
KPN zal in Harlingen ruim 7000 woningen aansluiten en start met de werkzaamheden in het derde kwartaal van dit jaar. De aansluiting is kosteloos en verplicht bewoners tot niets. Er wordt een open netwerk geboden met een ruim aanbod aan providers. Bewoners die nu gebruikmaken van het kopernetwerk worden overgezet op dit glasvezelnetwerk. De aanleg van een tweede glasvezelnetwerk kan overlast veroorzaken, maar het is belangrijk dat alle bewoners van Harlingen een vrije keuze krijgen in hun provider. Het in kaart brengen van de uit te voeren werkzaamheden is momenteel in volle gang en gesprekken met woningcorporaties en VvE's zijn al opgestart. 

Na 2026 door
KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim 40% van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met Glaspoort, het glasvezelbedrijf van KPN en APG, meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk aan te hebben gesloten in 2026. Ook na 2026 zal de uitrol van glasvezel doorgaan. Als iedereen glasvezel heeft, wordt het kopernetwerk uitgezet. KPN kijkt ernaar uit om Harlingen te voorzien van een modern en toekomstbestendig netwerk.
 
Glasvezelaanleg