KPN van start met glasvezelaanleg in Haarlem
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

KPN van start met glasvezelaanleg in Haarlem

KPN is gestart met de graafwerkzaamheden voor de aanleg van het glasvezelnetwerk, ter vervanging van zijn kopernetwerk in Haarlem. In totaal worden 72.000 huishoudens en bedrijven voorzien van een snelle internetverbinding. De eerste buurt waar het netwerk wordt aangelegd is Haarlem Delftwijk. De Haarlemse wethouder Michel Rog (Openbare Ruimte) en Willem Offerhaus, Directeur Regiodirectie van KPN, gaven gezamenlijk het officiële startsein op de Rijksstraatweg.

Wethouder Michel Rog: “We zijn blij dat KPN in heel Haarlem glasvezel gaat aanleggen en de Haarlemse inwoners en bedrijven straks beschikken over snel en stabiel internet”.

“Het moderniseren van het netwerk is een gigantische operatie. Om dit zo efficiënt en aangenaam mogelijk te laten verlopen, gaat KPN NetwerkNL dagelijks straat voor straat en wijk voor wijk te werk. Daar moet onze aanlegploeg voor graven. Als we de stoep ’s ochtends open graven, proberen we deze voor het einde van de middag weer dicht te hebben. Uiteraard doen wij onze uiterste best om eventuele overlast tot een minimum te beperken”, aldus Willem Offerhaus van KPN. Haarlem Delftwijk wordt als eerste wijk voorzien van glasvezel. Naar verwachting zullen de werkzaamheden in de totale gemeente Haarlem in 2025 afgerond worden.

Zodra de werkzaamheden in een wijk starten, ontvangen bewoners een brief met toestemmingscode. Hiermee kunnen ze zich op www.kpnnetwerk.nl/toestemming aanmelden voor een kosteloos glasvezelaansluitpunt.

De komende jaren blijft het datagebruik in Nederland groeien, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence. Glasvezel levert supersnel internet. Het biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.

Wethouder Michel Rog en Willem Offerhaus KPN Glasvezel