KPN zet volop in op verdere uitrol van glasvezel in Utrecht
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

KPN zet volop in op verdere uitrol van glasvezel in Utrecht

KPN gaat de komende jaren in hoog tempo Utrecht voorzien van glasvezel. KPN heeft de ambitie om de overige 110.000 Utrechtse huishoudens toegang te geven tot supersnel internet. Op 9 februari heeft KPN de gemeente laten weten hoe zij de grootschalige uitrol gaat aanpakken. Daarbij staan snelheid en zorgvuldigheid voorop.
Op dit moment hebben al ruim 50.000 van de ongeveer 160.000 adressen in de Domstad een glasvezelaansluiting van KPN. Ondernemers, gezinnen, studenten en instellingen profiteren daarbij van het beste, meest duurzame en stabiele internet dat er is. 

Op 9 februari heeft KPN de gemeente geïnformeerd hoe ze de grootschalige aanleg van het glasvezelnetwerk in Utrecht gaat aanpakken. Daarbij staat zorgvuldigheid voorop in de werkwijze van KPN, waarbij een gedegen voorbereiding centraal staat. KPN biedt ieder huishouden een gratis aansluiting in de meterkast, ook voor niet-klanten. De ‘verglazing’ van Utrecht-Oost wordt momenteel afgerond. KPN gaat nu door naar Lunetten, Nieuw Hoograven, Oud Hoograven, Tolsteeg & Rotsoord en de Bokkenbuurt. In Lunetten gaat binnenkort de eerste spade in de grond. Later dit jaar volgt Oog in Al, waaronder Welgelegen en Kanaleneiland-Noord. Daarna volgen Transwijk en Noordoost, waaronder de Staatsliedenbuurt. Tot en met 2023 worden ruim 43.000 huishoudens aangesloten op glasvezel.

De aankondiging in Utrecht is een belangrijke mijlpaal, omdat nu alle grote steden in Nederland door KPN van glasvezel en dus snel internet worden voorzien. De werkzaamheden worden door aannemers Circet en Allinq uitgevoerd. KPN voert nauwgezet toezicht uit op de werkzaamheden en zorgt voor goede informatie aan omwonenden om overlast tot een minimum te beperken. Vaak kan de straat op dezelfde dag weer worden dichtgemaakt. 

Joost Steltenpool, directeur KPN Netwerk: “Utrecht is een geweldige plek, scoort hoge ogen als gezonde stad en is volop in ontwikkeling. Bij zo’n stad past glasvezel: razendsnel, superstabiel en betrouwbaar waardoor steeds meer mogelijk wordt. We staan te trappelen om nu ook in de rest van Utrecht glasvezel aan te gaan leggen. Daarbij is het glasvezelnetwerk ook veel duurzamer, omdat het veel minder energie verbruikt.” 

80% van Nederland op glasvezel

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN en Glaspoort te hebben aangesloten in 2026. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen. 
 
de werkzaamheden in de straat

Gerelateerde artikelen