Oss krijgt glasvezelnetwerk van KPN
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Oss krijgt glasvezelnetwerk van KPN

KPN heeft de schop in de grond gezet in Oss: de aanleg van glasvezel is van start gegaan en de eerste meters kabel liggen in de grond. In totaal worden ruim 18.000 huishoudens en bedrijven voorzien van een aansluiting op het snelle, duurzame en toekomstbestendige glasvezelnetwerk van KPN.

Aannemer Circet legt in opdracht van KPN ongeveer 1500 kilometer glasvezel aan waarvoor maar liefst 175 kilometer wordt gegraven. Een afstand van Oss naar Groningen. Om de bewoners van Oss voor te bereiden en informatie te geven over glasvezel, was KPN in Oss aanwezig bij het Living Statue Festival. 

Wijk voor wijk
Het glasvezelnetwerk wordt straat voor straat, wijk voor wijk aangelegd en start rond de Oostwal. Allereerst komen de glasvezelvoorbereiders van KPN bij de bewoners langs om samen het aansluitpunt in de woning en de beste aanlegroute te bepalen. Dan volgen de graafwerkzaamheden waarbij de glasvezelkabel meter voor meter in de grond wordt aangelegd. Woningen en winkels blijven met loopplanken bereikbaar. Tenslotte wordt de kabel in de woning op het aansluitpunt gemonteerd.

Vrijblijvende aansluiting op glasvezelnetwerk
Bewoners krijgen kosteloos en vrijblijvend een aansluiting op het glasvezelnetwerk. Ze bepalen zelf of ze een abonnement afnemen bij één van de providers op het open glasvezelnetwerk van KPN.
 
Na 2026 door
KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het is de ambitie om, samen met het glasvezelbedrijf Glaspoort van KPN en APG, eind 2026 meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk aan te sluiten. Ook na 2026 zal de uitrol van glasvezel doorgaan. 
 
Nadat de nieuwe glasvezelverbinding aan staat, gaat de koperlijn uit. Eerder niet. Zo komt niemand ongewild zonder internet te zitten en hoeven er geen twee aparte netwerken in de lucht te worden gehouden.
 
Stabiel en energiezuinig
Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabiel en betrouwbaar netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.
Werkzaamheden in de straat voor de aanleg van glasvezel van KPN Netwerk