Schouwen-Duiveland krijgt glasvezel van KPN
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Schouwen-Duiveland krijgt glasvezel van KPN

Gemeente Schouwen-Duiveland en KPN hebben afgelopen week een samenwerkingsovereenkomst getekend om de uitrol van glasvezel mogelijk te maken. In totaal worden ruim 10.700 woningen aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN.
Het project zit nog in voorbereidende fase. Naar verwachting starten medio juni 2023 de graafwerkzaamheden in Zierikzee. In de komende maanden informeert KPN de inwoners over de verdere planning van de werkzaamheden.

Meest moderne netwerktechnologie

Regiodirecteur Anja de Vos-Biemans van KPN: "Wij vervangen op grote schaal ons huidige netwerk voor glasvezel. Zo ook in de gemeente Schouwen-Duiveland.
We staan nog maar aan het begin van wat er allemaal mogelijk is met snel en stabiel internet. Goed om te zien dat ook de Provincie Zeeland steeds beter op de kaart komt en voorzien wordt van de meest moderne netwerktechnologie, met daaraan gekoppeld dat bewoners de vrijheid hebben in het kiezen van een dienstenaanbieder."

"Het internetverkeer neemt steeds meer toe. Denk daarbij aan online bankieren, bedrijven met websites en webwinkels, het werken in de cloud en het steeds vaker thuiswerken. Voor inwoners en bedrijven van gemeente Schouwen-Duiveland is een goed en stabiel netwerk dan ook zeer belangrijk. Bovendien krijgen inwoners een keuze in wie dit voor hen verzorgt, nu ook KPN glasvezel gaat aanleggen in onze gemeente", aldus Jack van der Hoek burgemeester van Schouwen-Duiveland.

Na 2026 door

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim 40% van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN en Glaspoort aan te hebben gesloten in 2026. Ook na 2026 zal de uitrol van glasvezel doorgaan. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

Stabiel en energiezuinig

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.
 
Burgemeester Jack van der Hoek en KPN Regiodirecteur Anja de Vos-Biemans schudden elkaar de hand na ondertekening samenwerkingsovereenkomst.