Start aanleg glasvezel in Delft
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Start aanleg glasvezel in Delft

De werkzaamheden voor de uitrol van een glasvezelnetwerk in Delft zijn gestart. Afgelopen vrijdag ging de eerste schop in de grond in de wijk Voorhof. Volgens planning zijn de werkzaamheden in Delft begin 2024 voltooid. In totaal realiseert KPN meer dan 50.000 glasvezelaansluitingen voor de huizen in Delft.

Voorhof is de eerste wijk van Delft die KPN aansluit op het glasvezelnetwerk. Voor de circa 8.000 aansluitingen in de wijk, graven zij om en nabij 25 kilometer. De bewoners zijn geïnformeerd over deze werkzaamheden. De werkzaamheden beginnen in de Frederik van Eedenlaan. Naar verwachting is de hele wijk in Oktober 2022 aangesloten. Hierna volgen Hof van Delft, Centrum en Tanthof. 

De stad van nóg snellere technologie en innovatie

Naast een rijke historie en veel kunst, is Delft de stad van technologie en innovatie. Met bijna 30.000 studenten, waarvan ruim 25.000 studeren aan de Technische Universiteit Delft, kent de stad een hoog studentenaantal dat dagelijks werkt aan de techniek van de toekomst. Met de aansluiting op het glasvezelnetwerk, krijgen zij daarvoor toegang tot het snelste netwerk van Nederland. “Een goede en toekomst vaste digitale infrastructuur is van steeds groter belang voor onze inwoners en bedrijven. Wij zijn erg blij dat KPN met de aanleg van het glasvezelnetwerk investeert in de verdere digitalisering van Delft,” aldus Martina Huijsmans, Wethouder Ruimtelijke ordening, mobiliteit en dienstverlening van de gemeente Delft.”

Half miljoen glasvezel aansluitingen per jaar

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. KPN rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Volgens planning is in 2024 meer dan de helft van Nederland aangesloten op glasvezel van KPN. In 2025 is dat 65%. Het doel is uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN aan te sluiten. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet. 

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabiel en betrouwbaar netwerk. Het verbruikt minder energie dan het huidige kopernetwerk. Samen met het volledig vernieuwde mobiele 5G-netwerk van KPN vormt dit een netwerk waar Nederland tot ver in de 21e eeuw op kan bouwen.
 
Wethouder Martina Huijsmans (r) en Willem Offerhaus van KPN starten uitrol van glasvezel met een symbolische eerste schop in de grond.