Start glasvezelaanleg historisch centrum ‘s-Hertogenbosch
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Start glasvezelaanleg historisch centrum ‘s-Hertogenbosch

Wethouder Ralph Geers zette samen met KPN Regiodirecteur Anja de Vos-Biemans symbolisch de eerste schop in de grond voor het Stadhuis aan de Markt. De officiële start van de operatie om ook het centrum van ’s-Hertogenbosch van sneller internet te voorzien is begin 2023. In totaal realiseert KPN circa 14.500 glasvezelaansluitingen.
Aannemer Circet legt in opdracht van KPN ruim 400 kilometer glasvezelkabel aan. De werkzaamheden starten in de binnenstad aan de Spinhuiswal. Vanuit daar volgt het gedeelte Engelen. De verwachting is dat eind januari 2023 de eerste woning in de binnenstad op het glasvezelnetwerk is aangesloten. Bewoners worden tijdig geïnformeerd over de werkzaamheden. 

Bijzondere operatie

Regiodirecteur Anja de Vos-Biemans van KPN: “Ik ben verheugd om deze bijzondere operatie van het totaalproject van ’s-Hertogenbosch te starten. De binnenstad, met alle historische monumenten en gebouwen, zal met de nodige zorg uitgevoerd worden. Wij hebben inmiddels zeer veel ervaring met glasvezel uitrol, waardoor er nauwelijks sprake van overlast zal zijn. Als er toch wat fout gaat, repareren we dat snel. We gaan aan de slag om ervoor te zorgen dat iedereen in het mooie centrum van ’s-Hertogenbosch straks kan profiteren van het allerbeste internet.” 

Wethouder Ralph Geers vult aan: “De wereld wordt digitaler. Dat gaat ongekend snel. Steeds meer diensten zijn digitaal. Daar hoort ook een snelle internetverbinding bij. De uitrol van glasvezel gemeentebreed is daarom van groot belang. Niet alleen in de binnenstad maar ook daarbuiten. Het is mooi dat al een groot deel van onze gemeente is aangesloten op glasvezel.”

Na 2026 door

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim 40% van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN en Glaspoort aan te hebben gesloten in 2026. Ook na 2026 zal de uitrol van glasvezel doorgaan. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

Stabiel en energiezuinig

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.
 
Wethouder Ralph Geers (r) en Anja de Vos-Biemans van KPN starten uitrol van glasvezel met een symbolische eerste schop in de grond.

Gerelateerde artikelen