Start glasvezelaanleg in Oosterhout
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Start glasvezelaanleg in Oosterhout

De glasvezelaanleg in Oosterhout is van start. Afgelopen maandag zette KPN de eerste schop in het centrum van Oosterhout. Eind 2022 zijn de werkzaamheden afgerond en profiteert iedere inwoner van Oosterhout van snel glasvezelinternet. In totaal realiseert KPN circa 20.000 glasvezelaansluitingen.

De uitrol van glasvezel voert KPN samen met de aannemer Circet uit. De werkzaamheden starten in het centrum van Oosterhout. Hierna volgen de Vogelbuurt, Kastelenbuurt, Kruidenbuurt, Sterrenbuurt, Donkenbuurt, Beembenbuurt, Schildersbuurt, Larenbuurt, Dammenbuurt, Staatsliedenbuurt, Molenbuurt en Leijsenakker. Bewoners zijn geïnformeerd over de werkzaamheden. Eerder zijn er in Oosterhout al 4.000 woningen aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN. Dit betrof nieuwbouwwoningen die tijdens de ontwikkeling zijn voorzien van glasvezelinternet.

Goede samenwerking met gemeente

Regiodirecteur Anja de Vos-Biemans van KPN: “We zijn voortvarend aan het werk met de aanleg van glasvezel in Noord-Brabant. Na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Oosterhout op 26 mei 2021, starten we deze week met de werkzaamheden. We kijken er naar uit om iedereen in Oosterhout te verbinden met het glasvezelnetwerk van KPN.”

Wethouder Clèmens Piena van gemeente Oosterhout vult aan: “We doen steeds meer digitaal, of het nu gaat om tv kijken, dienstverlening, ondernemen, lesgeven of ondersteuning op het gebied van zorg en welzijn. Het is daarom goed dat steeds meer inwoners, ondernemers, onderwijsinstellingen en andere organisaties gebruik kunnen maken van een glasvezelverbinding die snel en stabiel is. Met de fysieke start van de aanleg zetten we een belangrijke stap naar het gebruik van al die mogelijkheden.”

Half miljoen glasvezellijnen per jaar

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. KPN rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Volgens planning is in 2024 meer dan de helft van Nederland aangesloten op glasvezel van KPN. In 2025 is dat 65%. Het doel is uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN aan te sluiten. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet. 

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.
Eerste schop in de grond in Oosterhout