Start huisaansluitingen glasvezel in Amstelveen
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Start huisaansluitingen glasvezel in Amstelveen

De huisaansluitingen op het glasvezelnetwerk in Amstelveen zijn van start. Afgelopen week sloot KPN de eerste woningen aan in de Meander, Stadstuinen en Laan van Deshima in de wijk Stadshart. Volgens planning zijn in mei 2022 de huisaansluitingen in de wijken Bankras en Kostverloren voltooid.
In totaal realiseert KPN circa 37.000 huisaansluitingen in Amstelveen. Hiervoor leggen zij circa 6.900 kilometer glasvezelkabel. Dit is langer dan de straal van de aarde (6.371 kilometer). De uitrol van glasvezel in Amstelveen voert KPN samen met aanlegpartner Allinq uit. Samen graven zij circa 62 kilometer. De aanleg begint in de wijk Stadshart. Hierna volgen eerst Bankras en Kostverloren. Daarna zijn de wijken Elsrijk, Keizer Karelpark en Groenelaan aan de beurt. De bewoners zijn geïnformeerd over de werkzaamheden.

Goede samenwerking gemeente en tevreden inwoners

Regiodirecteur Willem Offerhaus van KPN: “Er is een goede samenwerking met de gemeente Amstelveen en lokale woningcorporaties zoals Eigen Haard. Hierdoor kijken we uit naar voorspoedige werkzaamheden met minimale overlast voor de inwoners en weinig complicaties voor de uitvoerders.”

Wethouder Rob Ellermeijer van gemeente Amstelveen: “Het is mooi dat met deze eerste huisaansluiting in de kern van Amstelveen het glasvezel is uitgerold. We kijken ernaar uit dat meer Amstelveners de voordelen van glasvezel kunnen ervaren.”

Half miljoen glasvezellijnen per jaar

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. KPN Netwerk rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN aan te sluiten. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.
 
Regiodirecteur KPN Willem Offerhaus en wethouder Rob Ellermeijer zetten de heer Bleeker in het zonnetje. Hij werd als eerste in Amstelveen op het glasvezelnetwerk aangesloten.