Wageningen krijgt glasvezel: gemeente en KPN NetwerkNL tekenen samen­werkings­overeenkomst
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Wageningen krijgt glasvezel: gemeente en KPN NetwerkNL tekenen samen­werkings­overeenkomst

De gemeente Wageningen en KPN NetwerkNL hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in Wageningen. Circa 15.000 huishoudens worden voorzien van een modern en toekomst vast glasvezelnetwerk. KPN NetwerkNL start naar verwachting nog in 2020 met de aanlegwerkzaamheden

KPN NetwerkNL legt het glasvezelnetwerk wijk voor wijk, straat voor straat aan. Om alle aansluitingen in Wageningen te realiseren wordt binnen de plannen circa 110 kilometer glasvezelkabel in de grond gebracht. Wanneer de werkzaamheden in een bepaalde wijk starten worden bewoners door KPN NetwerkNL tijdig geïnformeerd. De aansluiting is kosteloos voor zowel de bewoners als ondernemers die zich in het aansluitgebied bevinden.

Voordelen van glasvezel

Glasvezel levert de beste kwaliteit netwerk. Het is de meest stabiele technologie, omdat het gebruikmaakt van lichtsignalen in plaats van stroomsignalen. Daardoor verliest het signaal onderweg minder tot geen snelheid. De komende jaren blijft de datagroei enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence. Deze ontwikkelingen worden met glasvezel waarheid. Met de allerbeste verbinding bouwt KPN aan het netwerk van Nederland.

Één miljoen

KPN NetwerkNL realiseert in heel Nederland tot eind 2021 ongeveer één miljoen extra aansluitingen op glasvezel, bovenop de ruim 2,4 miljoen die het al heeft aangesloten. Uiteindelijk zal KPN NetwerkNL overal zijn kopernetwerk vervangen door glasvezel. Met twee derde van alle gemeenten is KPN NetwerkNL in gesprek over de aanleg van glasvezel en het is op dit moment in ruim 70 gebieden bezig met de aanleg. Als het glasvezelnetwerk er eenmaal ligt, staat het open voor de diensten van diverse providers.

Richtlijnen Coronavirus

KPNNetwerkNL volgt tijdens de werkzaamheden strikt de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Op basis daarvan bekijken we elke dag opnieuw of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Voor de meest actuele informatie kunnen bewoners terecht op speciale pagina.

Wageningen gemeentehuis

Gerelateerde artikelen