Hoera! De drie miljoenste glasvezelaansluiting is een feit
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Hoera! De drie miljoenste glasvezelaansluiting is een feit

  • Bijna helft Nederlandse huishoudens (3,9 miljoen) heeft glasvezel, ruim 75% via KPN;
  • Per week sluit KPN nu zo’n 9.000 huishoudens op glasvezel aan;
  • Tot eind 2026 komen daar via KPN en Glaspoort nog ruim 3 miljoen aansluitingen bij.

Vanaf vandaag heeft mede dankzij KPN bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens beschikking over glasvezel en daarmee toegang tot internet met de snelheid van het licht. KPN legt in recordtempo glasvezel aan. Op dit moment sluit het bedrijf ruim 9.000 huizen per week aan. Dat zijn er 1.800 per dag, 225 per uur en bijna vier per minuut. Op de Eikenlaan in Zwolle werd het drie miljoenste huis via KPN van glasvezel voorzien. In dit tempo heeft in 2026 bijna iedereen in Nederland glasvezel.

Waardevol moment om bij stil staan en dan weer volop aan de slag

Joost Farwerck, CEO van KPN over de drie miljoenste aansluiting : “Een fantastisch en waardevol moment om bij stil te staan, om daarna weer volop aan de slag te gaan. Het uitrollen van glasvezel is een grote operatie, die we dankzij goede samenwerking met andere partijen kunnen doen. Daarom wil ik iedereen bedanken die deze mijlpaal mogelijk heeft gemaakt. Dan denk ik natuurlijk aan onze klanten, medewerkers, aannemers en onderaannemers. Maar ook aan gemeenten, die een belangrijke rol spelen in het snel en efficiënt uitrollen, met zo min mogelijk overlast voor de bewoners. En aan onze wholesaleafnemers, die over onze open netwerken hun diensten aanbieden en zorgen voor volop keuze voor de consument. KPN ligt op koers met de uitvoering van onze ambitieuze strategie. Ik ben er trots op dat we daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan de digitalisering van Nederland. Want glasvezel is de toekomst.”   

Tempo uitrol verder opgevoerd

KPN is op dit moment in meer dan 100 gebieden aan het uitrollen. Vorige week werd de 200.000e aansluiting van het jaar bereikt en het tempo van de glasvezelaanleg wordt de komende periode nog verder opgevoerd. KPN sluit de komende periode nog eens circa 2,5 miljoen woningen aan op glasvezel. En dankzij het recent opgerichte glasvezelbedrijf Glaspoort komen daar de komende vijf jaar nog vele aansluitingen bij in zo’n duizend dorpen, kleine woonkernen en op bedrijventerreinen. KPN vervangt zijn kopernetwerk door glasvezel.  Als het glasvezelnetwerk is aangelegd gaat op termijn het kopernetwerk uit. Klanten van KPN kunnen voor hetzelfde bedrag overstappen van koper naar glasvezel, en hogere snelheden nemen als ze dat willen.

Grote voordeel is down- en uploadsnelheid, stabiliteit en veiligheid

Het grote voordeel van glasvezel is de snelheid, stabiliteit en de veiligheid. Zowel ‘down’ naar het huis toe als ‘up’. Dit maakt dat thuiswerken, gamen en het streamen van je favoriete film van hoge kwaliteit is. Dat is al het geval bij de basissnelheid van 100 MB, hogere snelheden geven een nog betere ervaring. KPN is van mening dat het een kwestie van tijd is dat de behoefte aan snelheid gaat stijgen door nieuwe toeppassingen die in de nabije toekomst liggen, zoals virtual en augmented reality. KPN heeft al een succesvolle proef gedaan met 8,5 Gigabit in een woonwijk in Amersfoort.  Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt het glasvezelnetwerk het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.

De toekomst begon in het Brabantse Nuenen

In 2004 was het Noord-Brabantse Nuenen - waar Vincent van Gogh in 1885 zijn meesterwerk De  Aardappeleters schilderde - zijn tijd ver vooruit als eerste Nederlandse gemeente die werd aangesloten op dit moderne internetnetwerk. De toon was gezet, want er volgen er snel nog veel meer. Tien jaar later, in 2014, passeerde de Nederlandse glasvezelteller de 2 miljoen. Tussen 2014 en 2018 verlegde KPN de focus van glasvezel naar de woning (FTTH), naar glasvezel naar de ruim 10.000 straatkasten verspreid over heel Nederland (FTTC). In combinatie met de upgrade van het kopernetwerk (Vectoring, Pairbonding, Vplus) tussen de straatkast en de woning kon een groot deel van Nederland direct profiteren van hogere internetsnelheden op het KPN-netwerk. Die FTTC-operatie is inmiddels afgerond en sinds eind 2018 heeft KPN de uitrol van glasvezel naar de woning (FTTH) weer flink opgevoerd door ook het laatste deel van het vaste KPN-netwerk – het gedeelte tussen straatkast en woning – te verglazen.

 

innovaties glasvezel in Nederland