Gemeente Groningen wordt aangesloten op glasvezelnetwerk: KPN NetwerkNL en de gemeente Groningen geven startsein
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Gemeente Groningen wordt aangesloten op glasvezelnetwerk: KPN NetwerkNL en de gemeente Groningen geven startsein

De gemeente Groningen wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL: in totaal krijgen ruim 88.000 huishoudens de komende jaren een glasvezelaansluiting. Wethouder Economische Zaken Paul de Rook van de gemeente Groningen en Jeroen van der Jagt, Regiodirecteur Noord Oost Nederland van KPN zetten vandaag hun handtekening onder de plannen.

KPN NetwerkNL is eind januari begonnen met de voorbereidingen van de aanleg in Groningen Noordoost. De graafwerkzaamheden in het gebied starten de eerste week van maart. Vervolgens worden de werkzaamheden wijk per wijk ingepland. Het gaat om zogenoemde fiber to the home aansluitingen: van de wijkcentrale tot aan de meterkast van de consument.

Paul de Rook: “De gemeente Groningen is kartrekker voor de digitalisering van Noord-Nederland. De aanleg van een glasvezelnetwerk past hier dan ook goed in. We verwachten dat de komende jaren de datagroei enorm zal toenemen, niet alleen door intensiever gebruik van internet, maar ook door ontwikkelingen als virtual reality en artifical intelligence. Met glasvezel krijgen onze inwoners voor al deze doeleinden een betrouwbaar netwerk.”

Jeroen van der Jagt: “Deze samenwerking en de aanleg van het glasvezelnetwerk in Groningen een belangrijke ontwikkeling voor zowel de regio als KPN. KPN sluit in heel Nederland tot eind 2021 ongeveer één miljoen huishoudens op glasvezel aan, bovenop de 2,4 miljoen die het al heeft aangesloten. Groningen is onderdeel van deze plannen. Straks kan iedereen in de gemeente gebruik maken van het beste netwerk van Nederland.”

Glasvezel in Groningen

Na de start van de werkzaamheden in Groningen Noordoost zullen de komende jaren geleidelijk de andere wijken volgen. Eind 2020 zal een eerste deel van de bijna 17.000 huishoudens in de wijk Noordoost al aangesloten zijn op het netwerk. 

“De totale plannen voor de glasvezelaanleg in de gemeente Groningen zijn complex en veelomvattend. We leggen het netwerk wijk voor wijk, straat voor straat aan. We starten met een plan om het aansluitpunt van de woning en de beste aanlegroute te bepalen. Dan volgen de graafwerkzaamheden, die in Groningen Noordoost zojuist zijn gestart, waarbij de glasvezelkabel meter voor meter in de grond verdwijnt. Dat kondigen we natuurlijk van tevoren aan. Als laatste brengen we de kabel de woning binnen, en monteren we het aansluitpunt,” aldus Jeroen van der Jagt.

Voordelen van glasvezel

Glasvezel levert de beste kwaliteit netwerk. Het is de meest stabiele technologie, omdat het gebruikmaakt van lichtsignalen in plaats van stroomsignalen. Daardoor verliest het signaal onderweg minder tot geen snelheid. Uiteindelijk zal KPN NetwerkNL overal zijn kopernetwerk vervangen door glasvezel. Voor de consument gebeurt dat in het algemeen zonder dat men daarvoor hoeft te betalen. Met twee derde van alle gemeenten is KPN NetwerkNL in gesprek over de aanleg van glasvezel en het is op dit moment in ruim 70 gebieden bezig met de aanleg. Als het glasvezelnetwerk er eenmaal ligt, staat het open voor de diensten van verschillende providers.