Geschiedenis internet: van telefoonkabel naar glasvezel
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Geschiedenis internet: van telefoonkabel naar glasvezel

Videobellen met familie aan de andere kant van de wereld of vanuit huis werken in de cloud. Nee, daar kijken we met z’n allen niet meer van op. Internet is vandaag de dag immers een eerste levensbehoefte. Eentje waar we niet meer zonder kunnen. En dat terwijl het nog helemaal zo oud niet is. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen? Wij duiken aan de hand van een paar mijlpalen de geschiedenis van internet in.

We beginnen bij het begin: wat is internet? Internet is het openbare systeem van computernetwerken die wereldwijd met elkaar zijn verbonden. Deze zijn direct of indirect met elkaar verbonden via het World Wide Web. Je kunt het internet op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld door websites te bezoeken, een e-mail te versturen of om een video te streamen. We gebruiken internet draadloos en via een kabel.

ARPANET, waar het allemaal mee begon

In de jaren ’60 stond de ontwikkeling van computers nog in dezijn kinderschoenen. Toch experimenteerden knappe koppen in de Verenigde Staten toen al druk met het tot stand brengen van een verbinding tussen computers. Een belangrijk moment in de geschiedenis van internet was het ontstaan van ARPANET. Via dit netwerk werd in 1969 een bericht verstuurd van de universiteit van Californië in Los Angeles naar de Stanford-universiteit ruim 500 kilometer noordelijker in Silicon Valley. Later werden ook universiteiten aan de oostkust aangesloten op ARPANET. Met deze voorloper van het moderne internet konden studenten onder andere bestanden uitwisselen en e-mails versturen.

Mijlpaal in geschiedenis van internet: ontstaan World Wide Web

ARPANET werd in 1989 buiten werking gesteld. Los daarvan ontstond precies in dat jaar ook het World Wide Web, het internet dat we nu kennen. De bedenkers, Tim Berners-Lee en Robert Cailliau, ontwikkelden dit zodat wetenschappers van onderzoeksorganisatie CERN makkelijker informatie konden uitwisselen. Zoals jij ook weet is het ‘WWW’ ook dertig jaar later nog in gebruik. En hoe!

Geschiedenis van internet in Nederland

Wist je dat Nederland een van dé internetpioniers was en is? In 1986 was .nl het eerste landendomein en in 1989 werd NLnet opgericht. Deze stichting was de eerste internetprovider ter wereld en was zelfs jaren later, in 1995, nog goed voor een kwart van al het Europese internetverkeer. Ook was én is het internetknooppunt in Amsterdam een van de grootste ter wereld. Het Nederlandse internetnetwerk is een van de snelsten ter wereld. Dit komt omdat de hoofdverbindingen al van glasvezel zijn en steeds meer huishoudens ook zijn aangesloten op glasvezel. Dat was een jaar of twintig geleden wel anders. Wie ouder is dan 25 herinnert het zich misschien nog wel; de frustratie die je voelde wanneer je moeder of zus aan de telefoon hing, terwijl jij wilde internetten. Dat veranderde toen rond 2000 ADSL werd geïntroduceerd, een techniek waarbij de telefoonlijn met een splitter in tweeën werd gedeeld. Hierdoor ontstond er een aparte verbinding voor zowel telefoon als internet. Inmiddels is de volgende stap in volle gang: het telefoonnetwerk van vaak al zestig jaar oud wordt langzaam vervangen voor een nieuw glasvezelnetwerk dat nieuwe mogelijkheden biedt.

Geschiedenis van internet: het eerste internetvirus

Het internet blijft veranderen en de mogelijkheden worden groter. Toch zijn er ook sommige dingen die van alle tijden zijn. En dat brengt ons bij het volgende hoofdstuk in de geschiedenis van internet: virussen! Ja, óók deze rommel heeft zijn eigen geschiedenis. Het eerste computervirus ooit was Creeper, uit 1971. Dit ARPANET-virus verdubbelde zichzelf in plaats dat het zich verplaatst, maar was verder heel onschuldig. Het liet alleen een berichtje achter: ‘I’m the creeper: catch me if you can’. Het duurde nog even voordat virussen kwaadaardiger van aard werden, zoals het ILOVEYOU-virus in 2000. Dit virus verspreidde zich per mail. Als je het opende, schreef het allerlei bestanden op je computer over, zoals Word-documenten, afbeeldingen en MP3-bestanden. Alleen in Amerika liep al de schade op tot 15 miljard dollar. Sindsdien werken overheden en fabrikanten veel aan het goed beveiligen van diensten om te voorkomen dat zoiets nog een keer op zo’n grote schaal gebeurt.

geschiedenis van het internet

We beginnen bij het begin: wat is internet? Internet is het openbare systeem van computernetwerken die wereldwijd met elkaar zijn verbonden. Deze zijn direct of indirect met elkaar verbonden via het World Wide Web. Je kunt het internet op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld door websites te bezoeken, een e-mail te versturen of om een video te streamen. We gebruiken internet draadloos en via een kabel. 

Geschiedenis van internet: de ontwikkeling van zoekmachines

In de geschiedenis van internet duurde het niet lang voordat er ontzettende hoeveelheden data online stonden. Maar ja… hoe wist je die als zoeker te vinden? Vanaf de beginjaren van het World Wide Web kraakten slimme ontwikkelaars hun hersens over het indexeren van al deze webpagina’s. De hamvraag: hoe ordenen we op grote schaal alle data zodat iedereen vindt wat hij zoekt?

Een van de eerste oplossingen waren de nieuwsgroepen, ook wel Usenet genoemd. Deze lijsten met bestanden volstonden nog in het begin van het internet, maar hielden de datastroom niet bij. Er was behoefte aan een geautomatiseerde ‘indexer’ die websites en de informatie daarop in kaart bracht. Oftewel: een zoekmachine.

De eerste zoekmachine kwam in 1990 uit: Archie, waarmee je bestanden kon zoeken op FTP-servers. Drie jaar later kwam de World Wide Web Wanderer uit. Het bijzondere aan deze zoekmachine was dat hij uit zichzelf op het internet rondsurfde en pagina’s indexeerde. Een slimme vondst, want vandaag de dag gebruiken zoekgiganten als Google en Bing in de basis nog altijd deze aanpak.

Ook qua zoekmachines was Nederland een van de pioniers. Aliweb, ontwikkeld door de Nederlander Martijn Koster, was in 1994 de eerste voor iedereen te gebruiken zoekmachine. Al moest je er wel zelf je bestanden aan doorgeven. Daarna waren zoekmachines als Altavista en Ilse heel succesvol, maar dat viel in het niet toen in 1998 Google beschikbaar werd. 21 jaar later is dat nog altijd dé zoekmachine die iedereen gebruikt. De sleutel tot succes? De enorme hoeveelheid pagina’s die het al snel wist te indexeren, waardoor je op Google altijd pagina’s vond die andere zoekmachines niet in kaart brachten.

De geschiedenis van glasvezelinternet in Nederland

De laatste mijlpaal in deze geschiedenis van internet? Glasvezel! Hiermee wordt data met de snelheid van het licht verstuurd via een kabel die is opgebouwd uit superdunne vezels. Dit gebeurt met knipperend laserlicht. Een beetje zoals er vroeger via Morsecode werd gecommuniceerd, alleen dan veel en veel sneller! In Nederland viert glasvezel dit jaar alweer zijn vijftiende verjaardag. In 2004 was Nuenen de eerste gemeente die werd aangesloten op dit moderne internetnetwerk. Inmiddels hebben 2,5 miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting en dat worden er alleen nog maar meer. Met de postcodecheck van KPN NetwerkNL check je of er op jouw adres glasvezel of VDSL beschikbaar is. Je kunt je dan ook inschrijven voor de nieuwsbrief van KPN NetwerkNL. Mocht er op jouw adres nog geen glasvezel of VDSL beschikbaar zijn, dan hoor je per mail wanneer ook jouw wijk wordt aangesloten op glasvezel.

De toekomst van internet

Deze geschiedenisles van internet sluiten we af met een blik op de toekomst. Wat heeft die je te bieden? Het mag duidelijk zijn dat internet een eerste levensbehoefte is en blijft. En dat het alleen maar een grotere rol zal innemen in ons leven. Zo verwachten we dat slim wonen steeds populairder wordt, want met smart home-producten maak je het thuis nóg aangenamer en het huishouden makkelijker. Groei je mee met deze nieuwe mogelijkheden? Het kan met glasvezel en supersnel VDSL-internet over het netwerk van KPN NetwerkNL.

Gerelateerde artikelen