Glasvezel Wageningen Stad voor ruim 50 procent afgerond
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Glasvezel Wageningen Stad voor ruim 50 procent afgerond

De glasvezelaanleg in de stad Wageningen is over de helft. KPN startte in 2020 met de werkzaam-heden. Het omvat in totaal ruim 15.800 adressen, waarvan er op dit moment al circa 9.000 zijn aangesloten. In december 2021 zijn de werkzaamheden afgerond en heeft het grootste deel van Wageningen snel internet. Het doel van KPN is om heel Nederland aan te sluiten op glasvezel.

Sinds de start van het project op 15 juni 2020 is er 127 kilometer in de stad gegraven om glasvezelkabels te leggen. De gebieden Wageningen-Noordoost, Wageningen-Noordwest, Centrum Markt en omgeving, Churchillweg en omgeving, en Generaalfoulkesweg en omgeving zijn al aangesloten op glasvezelinternet. De werkzaamheden in de gebieden Diedenweg en Meidoornplantsoen zitten in de afrondende fase. In de gebieden Ritsema Bosweg en omgeving, Hazenkamp, en Haarweg zijn de werkzaamheden momenteel bezig. Volgens de planning heeft het grootste deel van de stad Wageningen voor het einde van dit jaar van snel internet. 

Fijne gemeente om in en mee te werken

Regiodirecteur KPN Jeroen van der Jagt: “De aanleg van glasvezel vergt een gedegen voorbereiding en lukt alleen in goede samenwerking met de gemeente. Belangrijk is dat we eventuele overlast voor inwoners zoveel als mogelijk beperken. Op verreweg de meeste adressen zijn we dan ook in één dag klaar. Als het glasvezelnetwerk er eenmaal ligt en iedereen is aangesloten, dan wordt het kopernetwerk vanaf 2023 uitgezet.” 

Half miljoen glasvezellijnen per jaar

KPN draagt bij aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. KPN rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Volgens planning is in 2024 meer dan de helft van Nederland aangesloten op glasvezel van KPN. In 2025 is dat 65%. Het doel is uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN aan te sluiten. 

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabiel en betrouwbaar netwerk. Het verbruikt minder energie dan het huidige kopernetwerk. Samen met het volledig vernieuwde mobiele 5G-netwerk van KPN kan Nederland hier tot ver in de 21e eeuw op kan bouwen.