Glasvezelaanleg Tiel voor 50 procent afgerond
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Glasvezelaanleg Tiel voor 50 procent afgerond

De glasvezelaanleg in Tiel is over de helft. KPN startte in september 2020 met de werkzaamheden. Het omvat in totaal ruim 17.000 adressen, waarvan er op dit moment al circa 9000 zijn aangesloten. Mei 2022 zijn de werkzaamheden naar planning afgerond en profiteert vrijwel heel Tiel van snel internet. Het doel van KPN is om heel Nederland aan te sluiten op glasvezel.
Sinds de start van het project op 7 september 2020 is er in Tiel 1533 kilometer glasvezelkabel gelegd. Hiervoor is 140 kilometer gegraven. De uitrol van glasvezel voert KPN samen met de aannemer Zener uit. De wijken Passewaaij Noord, Passewaaij Zuid, Drumst, Rauwenhof, Het Ooij, Latensteijn, De Lok, Wadenooijenlaan, Hertogenwijk, Sterrebos en Drumpt zijn al aangesloten op glasvezelinternet. De gebieden Tiel West, Stationsbuurt, Santwijck, Burgemeesterswijk en de binnenstad zijn nog te gaan. Volgens de planning heeft het grootste deel van Tiel voor het einde van de eerste helft van het jaar 2022 snel internet. 

Supersnel internet voor Tiel

KPN Regiodirecteur Jeroen van der Jagt: “KPN vervangt zijn kopernetwerk voor glasvezel. Daarmee krijgen de inwoners van Tiel de beschikking over supersnel en toekomstbestendig internet. We staan nog maar aan het begin van wat er allemaal mogelijk is met snel internet. Glasvezel biedt nu al de capaciteit die we in huis, op kantoor maar ook in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg nodig hebben.”

Wethouder Frank Groen van gemeente Tiel vult aan: “Snel internet is steeds meer een eerste levensbehoefte geworden, zeker door corona. Voor werk, onderwijs, maar ook in je vrije tijd is betrouwbaar internet onmisbaar geworden. Vandaar dat de glasvezelaanleg in Tiel een belangrijk project is voor ons. Het is dan ook goed dat dit voortvarend loopt. Zo hebben wij tot nu toe geen klachten van inwoners ontvangen en is het werktempo van aannemer Zener hoog.”

Half miljoen glasvezellijnen per jaar

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. KPN Netwerk rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN aan te sluiten. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen. 
 
de geul voor glasvezel

Gerelateerde artikelen