Glasvezelaanleg Tilburg voor de helft afgerond
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Glasvezelaanleg Tilburg voor de helft afgerond

KPN is in maart 2020 gestart met het aansluiten van Tilburg op het glasvezelnetwerk. Op dit moment is ruim 50% van de ongeveer 73.500 huishoudens aangesloten. Het gaat hierbij om bewoners van de stadsdelen Oud-Noord, Noord en Oud-Zuid en een aantal daaromheen liggende wijken. Aannemer Circet voert de werkzaamheden uit voor KPN. Er is ruim 420 km gegraven. In de komende periode worden de wijken Broekhoven, Hoogvenne, Groenewoud, Stokhasselt en Wandelbos aangesloten. Naar verwachting zijn de werkzaamheden begin 2024 afgerond en profiteert vrijwel heel Tilburg van supersnel, superstabiel en duurzaam internet. 
KPN is verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het glasvezelnetwerk. Door de werkzaamheden ondervinden bewoners mogelijk overlast, welke zoveel mogelijk wordt voorkomen. Om iets terug te doen voor de bewoners, biedt KPN twee hinkelbanen aan. De eerste hinkelbaan is op het schoolplein van basisschool De Koningshaven geplaatst. De eerste werd eergisteren door wethouder Rik Grashoff en regiodirecteur Anja de Vos- Biemans (KPN) officiëel in gebruik genomen.

Supersnel internet voor Tilburg

Wethouder Rik Grashoff (leefomgeving en openbare ruimte): “In elk huishouden neemt het datagebruik sterk toe. We kijken digitale tv, gamen, luisteren muziek via internet en streamen filmpjes. Ook komen er steeds meer slimme apparaten bij. Het datagebruik stijgt in Nederland elk jaar met vele teintallen procenten. Sinds we ook steeds meer thuiswerken als gevolg van de corona-maatregelen is onze behoefte de afgelopen 2 jaar nog extra snel toegenomen. Glasvezel kan die snelle groei en extra behoefte aan en hierdoor is Tilburg klaar voor alle mogelijkheden van het internet. Nu en in de toekomst. Het is dan ook goed om te zien dat de gemeente Tilburg inmiddels al voor de helft is voorzien!”

Anja de Vos- Biemans, Regiodirecteur Zuid Nederland, KPN: “Ik dank de gemeente en het College voor de prettige en respectvolle samenwerking tot nu toe en spreek in vol vertrouwen uit dat we “de tweede helft van de glasvezeluitrol” in Tilburg op eenzelfde professionele manier met elkaar zullen volbrengen.”

80% van Nederland op glasvezel in 2026

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim 40% van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN en Glaspoort aan te hebben gesloten in 2026.  Ook na 2026 zal de uitrol van glasvezel doorgaan. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

Stabiel en energiezuinig

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.

KPN Netwerk in Tilburg: onthulling van hinkelbaan