KPN, gemeente Venray en burgerinitiatief GlaswebVenray slaan handen ineen voor uitrol van glasvezel
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

KPN, gemeente Venray en burgerinitiatief GlaswebVenray slaan handen ineen voor uitrol van glasvezel

KPN gaat ruim 13.700 huishoudens aansluiten op haar glasvezelnetwerk. Gemeente Venray en KPN hebben deze ambitie vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst die donderdag 31 maart is ondertekend. De werkzaamheden beginnen na de zomer en worden naar verwachting in het voorjaar 2024 afgerond. Na voltooiing kunnen nagenoeg alle inwoners van Venray gebruik maken van snel internet via glasvezel.
Aannemer Circet zal de werkzaamheden in opdracht van KPN uitvoeren. De planning van de uitrol van glasvezel wordt nader bepaald. Inwoners van de kern Venray worden vooraf door KPN geïnformeerd. KPN ziet erop toe dat eventuele overlast tot een minimum wordt beperkt. Met de uitrol van glasvezel in de kern Venray door KPN, en de uitrol van glasvezel in het buitengebied en de kleinere kernen door burgerinitiatief GlaswebVenray, wordt de doelstelling om de hele gemeente te “verglazen” verwezenlijkt.

Burgerinitiatief GlaswebVenray

De Coöperatie GlaswebVenray U.A. is een burgerinitiatief, opgericht om de gemeente Venray en het dorp Holthees te voorzien van glasvezel. KPN sluit de kern Venray aan. De kleinere kernen en het buitengebied zijn reeds aangesloten door GlaswebVenray.

Gemeente Venray en KPN bouwen aan een betrouwbaar en snel glasvezelnetwerk

Wethouder Cor Vervoort van de gemeente Venray is blij met de samenwerking: “Het burgerinitiatief GlaswebVenray heeft de afgelopen jaren keihard gewerkt om een glasvezelnetwerk in de dorpen en het buitengebied voor elkaar te krijgen. De volgende stap is glasvezel in de wijken. Ik ben heel blij dat we daarin samen met GlaswebVenray én KPN kunnen optrekken om dat voor elkaar te krijgen. Door de krachten te bundelen kunnen we echt aan de slag voor onze inwoners en ondernemers. Snel internet is essentieel voor steeds meer digitale bedrijfsprocessen, maar ook voor bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg. Het is goed om hier samen een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Anja de Vos- Biemans, Regiodirecteur KPN Zuid-Nederland: “Samen met GlaswebVenray en de gemeente Venray bouwt KPN aan een betrouwbaar en snel glasvezelnetwerk in Venray. De samenwerking met beide partners in deze verloopt bijzonder goed. Het is mooi om te zien dat dit lokale initiatief goed aansluit bij onze landelijke ambities heel Nederland te voorzien van een super stabiel en snel internet. Samen investeren we in de digitale toekomst van Venray.` 

Na 2026 door

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim 40% van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN en Glaspoort aan te hebben gesloten in 2026. Ook na 2026 zal de uitrol van glasvezel doorgaan. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

Stabiel en energiezuinig

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.