KPN NetwerkNL en gemeente ’s-Hertogenbosch kondigen omvangrijke plannen aanleg glasvezelnetwerk aan
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

KPN NetwerkNL en gemeente ’s-Hertogenbosch kondigen omvangrijke plannen aanleg glasvezelnetwerk aan

Vandaag kondigen de gemeente ’s-Hertogenbosch en KPN NetwerkNL de omvangrijke plannen voor de aanleg van het glasvezelnetwerk aan. In ’s-Hertogenbosch krijgen de komende jaren ruim 55.000 huishoudens een aansluiting op het glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL, bovenop de bijna 18.000 aansluitingen die tot op heden zijn gerealiseerd. Wethouder Duurzaamheid, leefomgeving en cultuur Mike van der Geld van de gemeente s’-Hertogenbosch en Anja de Vos-Biemans, Regiodirecteur Zuid van KPN, bezegelden de getekende samenwerkingsovereenkomst met een symbolische schop in de grond.

KPN NetwerkNL begint in het eerste kwartaal van 2020 met de aanleg in de wijk ’s-Hertogenbosch West (Schutskamp, Boschveld en Kruiskamp). Het gaat om zogenoemde fiber to the home aansluitingen: van de wijkcentrale tot aan de meterkast van de consument.

Mike van der Geld: “’s-Hertogenbosch noemen wij ook wel ‘toonaangevende datastad’. Data moet bijdragen aan het geluk van bewoners en bedrijven in de stad. De aanleg van het glasvezelnetwerk draagt hier absoluut aan bij: met dit snelle en betrouwbare netwerk hebben wij straks de capaciteit en mogelijkheden om onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke initiatieven nog beter bij elkaar brengen.”

Anja de Vos-Biemans: “KPN heeft de ambitie gesteld om voor 2021 ruim één miljoen extra huishoudens in Nederland van glasvezel te voorzien. Natuurlijk behoort ’s-Hertogenbosch ook binnen deze plannen. Het is een belangrijke ontwikkeling voor de provincie dat wij de hoofdstad van Noord-Brabant kunnen aansluiten op het beste netwerk van Nederland.”

Glasvezel in ‘s-Hertogenbosch

Na de start van de werkzaamheden in ‘s-Hertogenbosch West zullen de komende jaren geleidelijk de andere wijken volgen. Deze ambitie is vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst die het College van B&W en KPN NetwerkNL gezamenlijk hebben ondertekend. Halverwege 2020 zal een eerste deel van de huishoudens in de wijk West al aangesloten zijn op het netwerk. Ruim 18.000 huishoudens in de gemeente s’-Hertogenbosch hebben al een glasvezelaansluiting van KPN NetwerkNL. “De aanleg van het glasvezelnetwerk in ’s-Hertogenbosch is absoluut omvangrijk te noemen. We leggen het netwerk wijk voor wijk, straat voor straat aan. We starten met een plan om het aansluitpunt van de woning en de beste aanlegroute te bepalen. Dan volgen de graafwerkzaamheden waarbij de glasvezelkabel meter voor meter in de grond verdwijnt. Dat kondigen we natuurlijk van tevoren aan. Als laatste brengen we de kabel de woning binnen, en monteren we het aansluitpunt,” aldus Anja de Vos-Biemans.

Voordelen van glasvezel

Glasvezel levert de beste kwaliteit netwerk. Het is de meest stabiele technologie, omdat het gebruikmaakt van lichtsignalen in plaats van stroomsignalen. Daardoor is het bijvoorbeeld minder gevoelig voor blikseminslag en verliest het signaal onderweg minder tot geen snelheid. Bovendien verbruikt het glasvezelnetwerk minder stroom. 

De komende jaren blijft de datagroei enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence. Deze ontwikkelingen worden met glasvezel waarheid. Met de allerbeste verbinding bouwt KPN NetwerkNL aan het netwerk van de toekomst.

Één miljoen

KPN NetwerkNL sluit in heel Nederland tot eind 2021 ongeveer één miljoen huishoudens op glasvezel aan, bovenop de ruim twee miljoen die het al heeft aangesloten. Uiteindelijk zal KPN NetwerkNL overal zijn kopernetwerk vervangen door glasvezel. Voor de consument gebeurt dat in het algemeen zonder dat men daarvoor hoeft te betalen. Met twee derde van alle gemeenten is KPN NetwerkNL in gesprek over de aanleg van glasvezel en het is op dit moment in ruim 70 gebieden bezig met de aanleg.