KPN NetwerkNL en netbeheerders gaan samen graafschade door glasvezel voorkomen
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

KPN NetwerkNL en netbeheerders gaan samen graafschade door glasvezel voorkomen

Vandaag ondertekenen netbeheerders Stedin, Enexis en Liander en KPN NetwerkNL een overeenkomst om samen graafschade te voorkomen bij de aanleg van het glasvezelnetwerk. Bij graafwerkzaamheden ontstaat het risico op het raken van gas- en elektriciteitsleidingen, met storingen tot gevolg. Binnen het convenant zijn door KPN NetwerkNL en de netbeheerders afspraken gemaakt om deze problematiek aan te pakken.

Het wordt steeds drukker in de ondergrond met koper- en glasvezelkabels, elektriciteitskabels, gasleidingen, waterleidingen en riolering. Daarbij worden steeds meer huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. De werkzaamheden voor de aanleg hiervan brengen risico’s met zich mee. Vandaar dat de verschillende partijen hebben besloten de handen ineen te slaan. Doel van het convenant is om de veiligheid van uitvoerenden en omwonenden te waarborgen, schades die het gevolg kunnen zijn van de aanleg van het glasvezelnetwerk te voorkomen en het naleven van wetten en regelgeving.

Jan Jaap van Soest, Programmamanager Kwaliteit en Veiligheid van KPN NetwerkNL: “Binnen het convenant hebben we verantwoordelijkheden geborgd, zijn informatiestromen inzichtelijk gemaakt en zijn werkwijzen voor veilig aanleggen vastgelegd. Hierdoor wordt de samenwerking van KPN NetwerkNL met de netbeheerders maar ook de hoofdaannemers vergemakkelijkt. Dit alles om het risico op graafschades bij complexe werkzaamheden te verkleinen.”

Graafschade convenant KPN NetwerkNL Stedin Liander Enexis

Landelijke campagne tegen graafschade

Grondroerders, opdrachtgevers en bouwbedrijven. Allemaal hebben zij een verantwoordelijkheid om graafschades te voorkomen. Daarom wordt steeds vaker de samenwerking gezocht tussen netbeheerders en grondroerders. Aanvullend lanceerde Netbeheer Nederland, brancheorganisatie van alle energienetbeheerders, vorig jaar de landelijke campagne ‘Veilig Graven’. Deze campagne moet de bewustwording en zorgvuldig graven stimuleren. Het convenant van KPN NetwerkNL, Stedin, Enexis en Liander sluit hier bij aan.

Graafschade convenant KPN NetwerkNL Stedin Liander Enexis