Leiderdorp krijgt glasvezel van KPN
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Leiderdorp krijgt glasvezel van KPN

KPN rolt landelijk haar glasvezelnetwerk uit en heeft vandaag aangekondigd ook Leiderdorp aan te gaan sluiten. In totaal worden ongeveer 13.000 woningen en bedrijfspanden aangesloten. De werkzaamheden starten voor de zomer. Door de uitrol van glasvezel kunnen nagenoeg alle inwoners van Leiderdorp gebruikmaken van supersnel internet. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in het voorjaar van 2023 afgerond.

VolkerWessels Telecom zal de werkzaamheden in opdracht van KPN uitvoeren. De planning van de uitrol van glasvezel wordt nader bepaald. Inwoners van Leiderdorp worden vooraf geïnformeerd en er wordt op toegezien dat eventuele overlast tot een minimum wordt beperkt.

Gemeente Leiderdorp en KPN bouwen aan een betrouwbaar en snel glasvezelnetwerk

Wethouder Rik van Woudenberg: “Een goede internetverbinding wordt steeds belangrijker. Dat geldt voor organisaties, maar ook zeker voor mensen thuis. Dat merkten we bijvoorbeeld in de coronaperiode, toen veel mensen thuis werkten en dus afhankelijk waren van het internet op hun thuiswerkplek. Wij zijn blij dat bijna alle Leiderdorpers binnenkort gebruik kunnen maken van internet via glasvezel."

Jeroen van der Jagt, Regiodirecteur KPN: “Samen met gemeente Leiderdorp bouwen we aan een betrouwbaar en snel glasvezelnetwerk. Met de aanleg van glasvezel investeren we in de toekomst. Daarmee blijft Leiderdorp, refererend naar de tekst onder de gemeentenaamborden van Leiderdorp, ook in de toekomst “het kloppende hart tussen stad en land”. Ik dank de gemeente voor de fijne samenwerking".

Na 2026 door

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim 40% van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN en Glaspoort aan te hebben gesloten in 2026. Ook na 2026 zal de uitrol van glasvezel doorgaan. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

Stabiel en energiezuinig

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen. 

Leiderdorp krijgt glasvezel van KPN