Start glasvezelaanleg Ede
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Start glasvezelaanleg Ede

De glasvezelaanleg in de kern Ede door KPN is van start. Afgelopen week zette het telecombedrijf de eerste schop in Ede-Zuid. In december 2022 zijn de werkzaamheden naar planning afgerond en profiteert vrijwel iedere inwoner van Ede van snel glasvezelinternet. In totaal realiseert KPN circa 31.000 glasvezelaansluitingen.


In totaal graaft KPN 260 kilometer voor de aanleg van glasvezel in Ede en voert dit samen met aannemer Allinq uit. De werkzaamheden starten in de Zanderijweg in Ede-Zuid. Hierna volgen de wijken Maandereng en De Rietkampen. Bewoners zijn geïnformeerd over deze werkzaamheden en worden op de hoogte gebracht wanneer werkzaamheden in hun omgeving starten.

Fijne gemeente om mee en in te werken

Regiodirecteur Jeroen van der Jagt van KPN: “Fijn dat we nu ook met de uitrol van glasvezel in de kern Ede zijn gestart. Een netwerk dat behoort tot de belangrijkste infrastructuur van Nederland. In deze huidige tijd, waarin we steeds meer zijn aangewezen op digitale middelen, zien we hoe gewenst dit netwerk is voor de inwoners. We kijken uit naar een prettige samenwerking in deze prachtige, groene gemeenschap.”

Wethouder Geert Ritsema vult aan: “Ede is blij dat de aanleg van glasvezel door KPN van start is gegaan en wij kijken uit naar een constructieve samenwerking. Het is van groot belang dat onze inwoners zo snel mogelijk glasvezel krijgen zodat ze gebruik kunnen maken van een snellere en stabielere internetverbinding. Dan kan men, net als mijn eigen vader van 91, online boodschappen doen en eventueel gebruik maken van (zorg)diensten over het internet.” Half miljoen glasvezellijnen per jaar

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. KPN Netwerk rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN aan te sluiten. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

Stabieler en energiezuiniger


Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen. 
 

Gerelateerde artikelen