Start glasvezelaanleg in Purmerend
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Start glasvezelaanleg in Purmerend

De glasvezelaanleg in Purmerend is van start. Deze week zet KPN de eerste schop in de grond in de straat Sneekermeer in de wijk Purmer-Zuid. In september 2022 zijn naar planning de werkzaamheden afgerond en profiteert iedere inwoner van Purmer-Zuid van snel glasvezelinternet. Hierna zijn de andere wijken van Purmerend aan de beurt. In totaal realiseert KPN circa 33.000 glasvezelaansluitingen in de stad.
In totaal legt KPN 145 kilometer glasvezelkabel in Purmer-Zuid. Hiervoor graven zij 95 kilometer. De uitrol van glasvezel voert KPN samen met de aannemer Van Gelder uit. De werkzaamheden starten vandaag in de straat Sneekermeer in de wijk Purmer-Zuid. Hierna neemt KPN de rest van de wijk onder handen. Bewoners zijn geïnformeerd over de werkzaamheden.

Goede samenwerking met de gemeente

Regiodirecteur Willem Offerhaus van KPN: “We zijn voortvarend aan het werk met de aanleg van glasvezel in Noord-Holland. Na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Purmerend op 10 juni 2020, starten we deze week met de werkzaamheden. We kijken er naar uit om Purmerend te verbinden met het glasvezelnetwerk van KPN.”

Wethouder Eveline Tijmstra vult aan: “De aanleg van een glasvezelnet heeft een positief effect op het gebruik van digitale diensten en op de doorontwikkeling en innovatie binnen diverse sectoren in de stad, zeker op het gebied van ICT. Het is mooi dat deze week een begin wordt gemaakt met de uitrol van glasvezel zodat in de komende jaren heel Purmerend en Zuidoostbeemster over een toekomstbestendige internetverbinding kan beschikken.” 


Half miljoen glasvezellijnen per jaar

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. KPN rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Volgens planning is in 2024 meer dan de helft van Nederland aangesloten op glasvezel van KPN. In 2025 is dat 65%. Het doel is uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN aan te sluiten. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet. 

Stabieler en energiezuinger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.