Start glasvezelaanleg Leiden
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Start glasvezelaanleg Leiden

Leiden krijgt glasvezelinternet. KPN start in januari 2022 met de aanleg van ruim 47.000 glasvezelaansluitingen in Leiden. Begin 2025 zijn de werkzaamheden naar verwachting afgerond en profiteert vrijwel iedere inwoner van Leiden van snel glasvezelinternet.

In januari 2022 start de glasvezelaansluiting in Leiden-Noord. In totaal rolt KPN in Leiden ruim 300 kilometer glasvezelkabel uit. In de komende maanden informeert KPN de inwoners over de verdere planning van de werkzaamheden.


Belang snel en betrouwbaar netwerk

Regiodirecteur Willem Offerhaus van KPN: “Er wordt steeds meer van het netwerk verwacht – vooral in een kennisintensieve studentenstad als Leiden. Denk aan het groeiende gebruik van internet maar ook door ontwikkelingen als virtual reality en artificial intelligence. We staan nog maar aan het begin van wat er allemaal mogelijk is. Daarom investeren wij in de aanleg van glasvezel in Leiden. Glasvezel biedt nu al de capaciteit die we in huis, op kantoor maar ook in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg nodig hebben.”

80% van Nederland op glasvezel

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel al bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. Het is de bedoeling om, samen met Glaspoort - het gezamenlijke glasvezelbedrijf van KPN en APG, uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN aan te sluiten. Waar glasvezel ligt krijgt iedereen een gratis upgrade naar het glasvezelnetwerk. 

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabiel en betrouwbaar netwerk. Het verbruikt minder energie dan het huidige kopernetwerk. Samen met het volledig vernieuwde mobiele 5G-netwerk van KPN vormt dit een netwerk waar Nederland tot ver in de 21e eeuw op kan bouwen.
 
de glasvezelwerker legt een kabel in de geul