Hoeveel mensen kunnen op mijn wifi?
Direct naar hoofdinhoud
Tips & tricks

Hoeveel mensen kunnen op mijn wifi?

Geef toe: wifi is bij jou thuis niet meer weg te denken. Hoe kun je anders supersnel internetten op je smartphone? Of je vrienden een leuke video laten ‘casten’ naar je smart-tv? Wifi is hét epicentrum van vast internet bij jou thuis. Maar hoeveel mensen kunnen er eigenlijk op je wifi? En wat kun je doen tegen slechte wifi?

Hoeveel mensen kunnen op je wifi?

Een standaard wifi-modem kan gemiddeld tien apparaten een goede wifi-verbinding bieden. Dus om antwoord te geven op je vraag: als er verder geen apparaten met wifi zijn verbonden, kunnen tien mensen met hun telefoon, tablet of laptop internetten via jouw wifi-modem. Het kunnen er ook iets meer of minder zijn en het hangt ook van jullie gebruik af wanneer de wifi traag wordt.

De capaciteit van je wifi-modem: zo zit dat!

Wil je dat alle visite een snelle wifi-verbinding heeft? Dat kan, maar het hangt ook van het gebruik af of dit mogelijk is. Is je tante op bezoek en verstuurt ze alleen wat appjes? Dat heeft minder invloed op de verbinding van de andere apparaten dan wanneer iemand in hoger resolutie een serie streamt.

Dit heeft te maken met bandbreedte: de hoeveelheid megabit die tegelijkertijd via de verbinding uitgewisseld kan worden. Dat zit zo:

- Stel: je internetsnelheid is 150 megabit per seconde
- Dan kunnen tien apparaten tegelijkertijd allemaal 15 megabit per seconde data verbruiken.
- Heeft een van deze apparaten meer bandbreedte nodig? Dan kan zijn verbinding of die van iemand anders gaan haperen. Alle capaciteit is dan namelijk bezet.

Voordeel van glasvezel: stabielere bandbreedte
Bandbreedte bepaalt voor een groot deel hoeveel mensen je wifi kunnen gebruiken. Maar er zijn nog veel meer influencers. Zoals hoe ver je van de wifi vandaan bent, omdat de wifi-verbinding een bereik van een aantal meter heeft. Met andere woorden: achterin de tuin is je internet via wifi waarschijnlijk trager dan als je op de bank in de woonkamer zit. Dan kun je wel zeggen dat iemand anders van de wifi moet, maar je kunt dan beter zelf wat dichter bij de wifi gaan zitten.

Een andere influencer voor je wifi? Dat is het type internet dat je thuis hebt. Via glasvezel kunnen meer mensen op je wifi dan met een ander type internet. Dit komt omdat je met glasvezel altijd de beloofde snelheid tot je beschikking hebt. Bij andere types internet gaat de bandbreedte bijvoorbeeld omlaag als de rest van de buurt druk aan het downloaden is. Daar heb je met glasvezel geen last van.

Ook krachtig internet via glasvezel? Met onze postcodecheck weet je welk internet je thuis hebt én kun je je inschrijven voor glasvezelupdates. Zo weet je als eerste of ook jij dit krachtige internet krijgt.

Slechte wifi? 4 dingen die je kunt doen

Slechte wifi, daar zit je nooit op te wachten. Ook niet als er veel mensen op de wifi zitten. Wat kun je tegen slechte wifi doen? Wij zetten een paar maatregelen op een rij die je kunt treffen als je wifi traag is.

1. Zet je wifi-modem op een centrale plek neer
De wifi-modem is het hoofdkwartier van internet in jouw huis. Waarom verstop stop je ‘m dan? Grote kans dat ‘ie in de meterkast is weggestopt of in een hoekje wegkwijnt. Dat kan beter! Je wifi-modem kan zijn signaal een stuk beter kwijt als je ‘m op een centrale plek in huis neerzet. Bijvoorbeeld midden in de woonkamer of op de overloop. Binnen vijf meter van je wifi-modem heb je vrijwel altijd een snelle en stabiele verbinding. Niet alleen in de breedte, maar ook in de hoogte. Vandaar dat het slim is om je wifi-modem hoog te plaatsen.

2. Stel twee frequenties in
Via een wifi-modem internet je standaard via de 2,4 GHz-frequentie. De meeste wifi-modems kunnen tegelijkertijd in twee frequenties, waarvan ook in 5 GHz. Deze hogere frequentie heeft een groter bereik en is ideaal voor bijvoorbeeld de apparaten op zolder. Door apparaten te verdelen over deze twee frequenties, kan het wifi-modem beter de bandbreedte hierover verdelen.

3. Verander het wifi-kanaal
Je kunt nog meer tweaken aan je wifi-verbinding. Zoals het veranderen van het wifi-kanaal waarop het signaal wordt uitgezonden. Vergelijk dit met files op de snelweg. Alle auto’s gebruiken dezelfde weg, dan moeten ze vanzelf langzamer rijden. Datzelfde geldt voor wifi-modems: ze gebruiken standaard hetzelfde kanaal en dus is er een lagere snelheid.

4. Verbind vaste apparaten met een internetkabel
Je wifi-modem is niet alleen het hoofdkwartier voor draadloos internet, maar óók dat voor bedraad internet. En als je de werkzaamheden goed voor ‘m verdeeld, presteert hij beter. Sluit apparaten die je met een kabel kunt verbinden daarom ook met een kabel op je wifi-modem aan. Zo hebben de draadloze apparaten vrij spel in de lucht en hebben meer apparaten een stabiele verbinding!

Succes!

 

hoeveel mensen kunnen op wifi

Gerelateerde artikelen