We moeten kabels in de grond leggen. Daar graven we een geul voor. Meestal graven we in de stoep aan de kant van de huizen. In deze geul leggen we alle kabels die we nodig hebben om het glasvezelnetwerk te leggen en je huis aan te sluiten. Denk aan de kabels die naar de wijkcentrale en de straatkasten gaan en de huisaansluitkabels. Daarna maken we de geul weer dicht en leggen we de tegels weer terug.
Het is goed om te weten dat veel van de graafwerkzaamheden worden uitgevoerd door onze aanlegpartners, aannemers en werknemers in opdracht van deze aannemers. We hechten veel waarde aan goede werkomstandigheden bij de uitrol van glasvezel. Daarom maken we daarover altijd duidelijke afspraken met alle aanlegpartners.
Tijdens de graafwerkzaamheden kan er een bouwkeet voor koffie en een mobiel toilet in de straat staan. Het lukt niet altijd om Nederlandse medewerkers te vinden voor dit werk. Daarom wordt het werk vaak door buitenlandse medewerkers gedaan. De voorman – te herkennen aan een geel hesje – spreekt wel Nederlands en kan al je vragen over de graafwerkzaamheden beantwoorden.
Tijdens onze graafwerkzaamheden sluiten we de stoep of weg af. Je ziet dan hekken, waarschuwingsborden en soms omleidingsborden staan. 1 of 2 dagen eerder hebben we je daarom ook gevraagd om je auto ergens anders neer te zetten.
Je huis blijft bereikbaar. We leggen loopplanken of loopbruggen neer zodat je de geul over kan.
We maken van tevoren afspraken met de gemeente over onze werkzaamheden. We gaan alleen aan de slag met toestemming en een vergunning. Want de gemeente is eigenaar van de grond. Heb je tijdens of na de werkzaamheden klachten over de werkzaamheden op de stoep of straat? Meld dit dan bij de gemeente. Zij hebben direct contact met de aannemer.
Na de graafwerkzaamheden laten we alles weer netjes achter. Meestal merk je bijna niet dat we zijn langs geweest. Soms wel. We maken dan met de gemeente afspraken over wat we na de graafwerkzaamheden doen. Een paar voorbeelden.
Heel soms maken we een geul niet meteen dicht. Bijvoorbeeld omdat we de volgende dag weer verder gaan. We doen dit altijd in overleg met de gemeente en we zorgen dat we dit stuk goed afzetten.
Soms laten we onze spullen een nacht of weekend liggen. Dan kunnen we de volgende dag of na het weekend meteen weer verder. Ook hier maken we afspraken over met de gemeente. Natuurlijk zorgen we dat de spullen niet in de weg liggen.
Nadat we de grond dicht hebben gemaakt, strooien we zand. Dit kan een aantal dagen of weken blijven liggen. Veeg dit niet weg. Het zorgt ervoor dat de bestrating weer goed komt te liggen en het voorkomt verzakkingen.
In een gebied met veel klei in de grond kan er ook wat kleigrond achterblijven op de tegels. In overleg met de gemeente maken we dit op een later moment schoon. Of de regen spoelt het weg.
Soms weten we dat de grond op korte termijn weer open moet. We besteden dan niet te veel tijd aan het bestraten. We leggen de tegels terug zodat je er veilig overheen kunt. Maar ze zullen dan nog niet helemaal netjes liggen.
De graafwerkzaamheden zijn voorbij en de straat is voorbereid op glasvezel. Toch komen we nog een paar keer terug. Op een later moment sluiten we de huizen in de straat aan op het glasvezelnetwerk. Tussendoor maken we verbindingen met wijkcentrales en straatkasten. Na het aansluiten doen we ook nog metingen. Op sommige plekken gaat de grond dus nog een keer open. Dit is vooral in de buurt van ondergrondse verdeelpunten waar veel kabels samenkomen.