Graafwerkzaamheden: dit kun je verwachten
Direct naar hoofdinhoud
Glasvezel stories

Graafwerkzaamheden: dit kun je verwachten

Krijgt jouw buurt glasvezel? Dan gaan we graven. We leggen je uit wat er gaat gebeuren en wat je allemaal kunt verwachten.

Wat we gaan doen

We moeten kabels in de grond leggen. Daar graven we een geul voor. Meestal graven we in de stoep aan de kant van de huizen. In deze geul leggen we alle kabels die we nodig hebben om het glasvezelnetwerk te leggen en jouw huis aan te sluiten. Denk aan de kabels die naar de wijkcentrale en de straatkasten gaan en de huisaansluitkabels. Daarna maken we de geul weer dicht en leggen we de tegels weer terug.

Graafwerkzaamheden_dit kun je verwachten

Wat je kunt verwachten tijdens de werkzaamheden

Het is goed om te weten dat veel van de graafwerkzaamheden worden uitgevoerd door onze aanlegpartners, aannemers en werknemers in opdracht van deze aannemers. We hechten veel waarde aan goede werkomstandigheden bij de uitrol van glasvezel en maken daarover altijd duidelijke afspraken met alle aanlegpartners die in opdracht van ons werk uitvoeren.

Gedurende de graafwerkzaamheden kan er een keet voor koffie en een dixi voor sanitaire stops worden geplaatst. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt wordt veel werk verricht door buitenlandse werknemers, die niet altijd Nederlands spreken. De voorman – te herkennen aan een geel hesje – spreekt wel Nederlands en kan vragen van bewoners beantwoorden.

Voordat we aan de slag gaan, krijg je een brief met meer uitleg over de werkzaamheden. Waarschijnlijk zullen voor je deur 2 dingen opvallen als we zijn begonnen.

 

1. De stoep of weg is afgesloten

Tijdens onze graafwerkzaamheden sluiten we de stoep of weg af. Je ziet dan hekken, waarschuwingsborden en soms omleidingsborden staan. 1 of 2 dagen eerder hebben we je daarom ook gevraagd om je auto ergens anders neer te zetten.

2. Er liggen loopplanken of loopbruggen

Je woning blijft bereikbaar. We leggen loopplanken of loopbruggen neer zodat je de geul over kunt.

Graafwerkzaamheden_dit kun je verwachten

De gemeente is eigenaar van de grond

We maken van tevoren afspraken met de gemeente over onze werkzaamheden. We gaan alleen aan de slag met toestemming en een vergunning. Want de gemeente is eigenaar van de grond. Heb je tijdens of na de werkzaamheden klachten over de werkzaamheden op de stoep of straat? Meld dit dan bij de gemeente. Zij hebben direct contact met de aannemer. 

Wat je kunt aantreffen na de werkzaamheden

Na de graafwerkzaamheden laten we alles weer netjes achter. Meestal merk je bijna niet dat we zijn langs geweest. Soms wel. We maken dan met de gemeente afspraken over wat we na de graafwerkzaamheden doen. Een paar voorbeelden.

1. De geul blijft nog even open

Heel soms maken we een geul niet meteen dicht. Bijvoorbeeld omdat we de volgende dag weer verder gaan. We doen dit altijd in overleg met de gemeente en we zorgen dat we dit stuk goed afzetten.

2. Er blijven wat spullen liggen

Soms laten we onze spullen een nacht of weekend liggen. Dan kunnen we de volgende dag of na het weekend meteen weer verder. Ook hier maken we afspraken over met de gemeente. Uiteraard zorgen we dat de spullen niet in de weg liggen.

3. Er blijft wat zand of kleigrond liggen

Nadat we de grond dicht hebben gemaakt, strooien we zand. Dit kan een aantal dagen of weken blijven liggen. Veeg dit niet weg. Het zorgt ervoor dat de bestrating weer goed komt te liggen en het voorkomt verzakkingen.

In een gebied met veel klei in de grond kan er ook wat kleigrond achterblijven op de tegels. In overleg met de gemeente maken we dit op een later moment schoon. Of de regen spoelt het weg.

Graafwerkzaamheden_dit kun je verwachten

4. De tegels liggen nog niet helemaal netjes

Soms weten we dat de grond op korte termijn weer open moet. We besteden dan niet te veel tijd aan het bestraten. We leggen de tegels terug zodat je er veilig overheen kunt. Maar ze zullen dan nog niet helemaal netjes liggen. 

We komen nog eens terug

Na de eerste graafwerkzaamheden is de straat voorbereid op glasvezel. Maar we komen nog een paar keer terug. Op een later moment sluiten we de huizen aan op het glasvezelnetwerk. Tussendoor maken we verbindingen met wijkcentrales en straatkasten. En na het aansluiten doen we ook nog metingen. Op sommige plekken gaat de grond dus nog een paar keer open. Dit merk je vooral in de buurt van ondergrondse verdeelpunten waar veel kabels samenkomen. 

Verder lezen