Onder de oppervlakte
Direct naar hoofdinhoud
Glasvezel stories

Bijzondere situaties die we soms tegenkomen tijdens het graven

Glasvezelkabel in geul KPN Netwerk

Je hebt misschien bericht van ons gekregen dat je binnenkort glasvezel krijgt in je buurt. Goed nieuws, want met glasvezel heb je toegang tot supersnel, veilig en betrouwbaar internet. Maar glasvezel aanleggen doen we niet zomaar even. Voordat we ieder huis in je buurt op ons netwerk kunnen aansluiten, leggen we de glasvezel eerst in de grond. Daarvoor moeten we graven. Afhankelijk van het gebied waarin we graven, zijn er een hoop bijzondere situaties die we tegen kunnen komen. Van archeologische vondsten tot oude grachten. Ontdek wat er zich onder de oppervlakte afspeelt tijdens de aanleg van glasvezel.


Het is onze missie om iedereen in Nederland aan te sluiten op glasvezel. Om zo klaar te zijn voor het internetgebruik van de toekomst. Op dit moment hebben we al meer dan 50% van de huishoudens aangesloten op glasvezel. En we gaan natuurlijk door. De komende tijd gaan we veel aan de slag in gebieden in of rondom steden. En dit brengt weer heel andere situaties en voorbereidingen met zich mee dan wanneer we graven in dorpen en meer landelijke gebieden.

Archeologische vondsten

Rondom oude kerken, stadsmuren en begraafplaatsen komen we weleens archeologische vondsten tegen. Er liggen soms nog voorwerpen uit de middeleeuwen of zelfs uit de Romeinse tijd onder de grond. We moeten onze werkzaamheden dan stoppen en de gemeente bellen. Zij sturen iemand van de archeologische afdeling om verder onderzoek te doen.

Niet gesprongen explosieven

Het komt niet heel vaak voor, maar het kan gebeuren dat we Niet gesprongen explosieven (NGE) in de grond tegenkomen. Deze vinden we meestal rondom bruggen, oude vliegvelden en belangrijke gebouwen. Dit zijn plekken die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebombardeerd. Als we een NGE tegenkomen, stoppen we met graven en schakelen we de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in. Zij verwijderen het explosief en onderzoeken of er nog meer liggen.

Historische bestrating en bebouwing

In de historische steden van Nederland, kan graven een iets grotere uitdaging zijn. Zo moeten we om culturele gebouwen, grachten en over bruggen heen om de glasvezelkabel netjes in de grond te leggen. Dit vraagt om een meer voorzichtige aanpak dan wanneer we door landelijk gebied graven.

Drukke kruispunten en spoorlijnen

In stedelijke gebieden hebben we te maken met drukke kruispunten waar we langs moeten graven. Ook stations en spoorlijnen brengen een extra uitdaging met zich mee. Natuurlijk zorgen we ervoor dat het veilig is en dat we het verkeer zo min mogelijk hinderen tijdens onze werkzaamheden.

Fietsen

Het lijkt iets kleins, maar ze kunnen ons aardig in de weg staan. Komen we bij jou in de straat graven? Dan vragen we vooraf of je je auto of fiets tijdelijk in een andere straat zou willen parkeren. Dit helpt ons om snel aan het werk te gaan. In stedelijke gebieden komen we veel meer vervoersmiddelen tegen. Denk maar eens aan de duizenden fietsen in Amsterdam.

Graven

Training voor onze graafploegen

Zoals je hebt gelezen, is graven niet altijd een eenvoudige klus. Daarom zorgen we bij KPN voor een uitgebreide training voor onze graafploegen, waarbij elke stap van het graafproces wordt behandeld. Dit is niet verplicht in Nederland, maar vinden wij wel belangrijk. We leiden onze hoofdaannemers op, die deze kennis vervolgens doorgeven aan hun team. Op deze manier voorkomen we graafschades zoveel mogelijk en zorgen we dat we altijd veilig aan het werk gaan.

Meer weten over de aanleg van glasvezel? Bekijk netwerk.kpn.com en vind alles wat je wilt weten.

Bekijk andere verhalen