Oranje sprietjes uit de grond: hoe zit dat?
Direct naar hoofdinhoud
Glasvezel stories

Oranje sprietjes uit de grond: hoe zit dat?

Oranje sprietje

We hebben voor je deur gewerkt aan ons glasvezelnetwerk. De tegels zitten weer in de straat, maar voor je deur zit een gat waar een oranje sprietje uitsteekt. Wat is dat? We leggen het je uit.

  • Na graafwerkzaamheden in de straat steken er vaak oranje sprietjes uit de grond.
  • Onze monteurs kunnen daarmee eenvoudig de glasvezelkabel van buiten naar binnen brengen. Dat doen we op afspraak.
  • Soms duurt het even voordat we die werkzaamheden in kunnen plannen.
  • De oranje sprietjes zijn niet permanent: ze worden in de woning of onder de grond afgemonteerd.

Glasvezel tot in jouw huis

We sluiten jouw woning in twee fases aan op ons glasvezelnetwerk. Eerst leggen we de glasvezelkabel aan in de straat. Daar moeten we voor graven. Vaak zijn we daarmee binnen één dag klaar: dan gaat de stoep ’s ochtends open en ’s avonds weer dicht. De glasvezelkabel ligt dan in de straat, meestal tot aan de voordeur of erfgrens. En er steekt een oranje sprietje uit de grond.

Daarna komen we langs om jouw huis aan te sluiten. Door het oranje sprietje kan onze monteur snel de glasvezelkabel vinden en van buiten naar binnen brengen. Binnen werken we de kabel af op het glasvezelaansluitpunt, dat we monteren op de afgesproken plek. Daarna is je aansluiting klaar voor gebruik.

Het kan even duren voordat we jouw woning aansluiten

We proberen na de graafwerkzaamheden in de straat zo snel mogelijk jouw woning aan te sluiten. Toch kan dat even duren. Bijvoorbeeld omdat we heel veel huizen aan moeten sluiten en het minder snel kan dan de graafwerkzaamheden. En omdat wij ook te maken hebben met een tekort aan personeel. In onze postcodechecker zie je wanneer we verwachten jouw woning aan te sluiten. We sturen je daarvoor een afspraakvoorstel zodra je aan de beurt bent.

Goed om te weten

  • Het kan soms enkele maanden duren voordat we jouw woning aan kunnen sluiten.
  • We nemen altijd contact op met een afspraakvoorstel. Je hoeft zelf niets te doen.
  • Je kunt het afspraakvoorstel bevestigen of in laten plannen op het moment waarop het jou goed uitkomt.
  • Maak je geen afspraak om jouw woning aan te sluiten op glasvezel? Dan wordt het oranje sprietje onder de grond weggewerkt.