Wat is glasvezel?
Direct naar hoofdinhoud
Glasvezel stories

Wat is glasvezel?

Glasvezel: alles over dit betrouwbare, snelle internet 

Internetten met de snelheid van het licht? Met glasvezel is het mogelijk. Steeds meer mensen hebben toegang tot dit betrouwbare, snelle internet. Van wat glasvezel precies is tot hoe snel je ermee kunt internetten: dit zijn de ins en outs!

De beste en snelste manier van internet 

Glasvezel is een vezel van glas die zo dun is als een haar. Via deze vezel wissel je data met de snelheid van het licht uit. Dit gaat met een knipperende laser, op ongeveer dezelfde manier hoe vroeger via Morse-code informatie werd ‘doorgepiept’. Alleen gaat dat met glasvezel héél wat sneller. Dankzij deze slimme techniek kun je met glasvezel supersnel internetten. Dit gaat via glasvezelkabels die inmiddels door het hele land liggen. Deze kabels zijn bundels van talloze glasvezels die de data doorsturen. Glasvezel is weliswaar de nieuwste techniek om mee te internetten, het heeft zich jaren geleden al bewezen als beste techniek. Daarom wordt er in Nederland steeds meer op deze manier geïnternet. Een groot deel van het Nederlandse internetnetwerk is al van ‘glas’. Zo zijn alle hoofdlijnen van glasvezel en krijgen steeds meer aftakkingen, bijvoorbeeld naar jouw huis. Hierdoor krijgen steeds meer mensen toegang tot deze snelste en beste manier van internet. Wil je weten of er ook glasvezel op jouw adres beschikbaar is? Doe dan de postcodecheck van KPN.

Hoe snel is glasvezel internet?

Voor een glasvezelabonnement bij een internetprovider kun je kiezen uit verschillende snelheden. Extra voordeel: glasvezel is het enige type internet waarbij uploaden altijd even snel gaat als downloaden. Ideaal om bestanden te delen en om thuis te werken! Goed om te weten: glasvezel is niet alleen het snelste, maar ook het meest betrouwbare internet. Dit komt omdat glasvezel minder gevoelig is voor invloeden van buitenaf, zoals erosie in de grond waar de kabel ligt of een blikseminslag. Hierdoor heeft glasvezel een hogere ‘uptime’ dan andere internetnetwerken. Kijk op kpn.com voor aan abonnement dat bij je past.
Wat is glasvezel?

KPN: de glasvezelpionier van Nederland 

Inmiddels ligt er in Nederland meer dan 200.000 kilometer aan glasvezelkabels en zijn niet alleen meer de hoofdkabels van glasvezel. Vertakkingen naar wijkcentrales zijn nu ook vrijwel altijd van glasvezel. De laatste kwaliteitsimpuls zit ‘m in het laatste stukje tot in je straat of bij je thuis. Steeds meer huizen worden aangesloten op glasvezel en hierdoor hebben steeds meer mensen toegang tot de hoge snelheden die het te bieden heeft.

De toekomst van glasvezel in Nederland 

Het aanleggen van glasvezel tot in je huis, dat is de ‘next step’ van glasvezel. Een netwerk dat met je meegroeit en dat voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar is. KPN legt dit netwerk aan. Hierbij wordt de grond tussen de wijkcentrale en jouw woning te voorzien van een glasvezelkabel en krijgt je woning nieuwe mogelijkheden!

Jouw huis is aangesloten op het glasvezelnetwerk, en dan?

Blijkt uit de postcodecheck dat jouw adres is aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN? Dan heb je vaak keuze uit verschillende providers, want het glasvezelnetwerk van KPN is open. Iedereen mag dit netwerk dus gebruiken, net zoals iedereen in Nederland bijvoorbeeld de snelweg mag gebruiken.