Over ons netwerk | KPN Netwerk
Direct naar hoofdinhoud

Alles over onsnetwerk

Doe de postcodecheck

Vul jouw postcode en huisnummer in. En zie direct of je glasvezel hebt of krijgt.
de geul voor glasvezel

De internetsnelweg van Nederland

Glasvezel vormt de basis van ons netwerk. Deze vezels zijn zo dun als een haar en versturen digitale gegevens met de snelheid van het licht. De hoofdwegen van ons netwerk bestaan volledig uit glasvezelkabels. Vanaf deze snelweg maken we niet alleen gebruik van glasvezel, maar ook van koperkabels.

Wat is glasvezel?

Glasvezelkabels worden gemaakt van een speciaal soort glas. Door laserlicht met een hoge snelheid aan en uit te schakelen, worden digitale gegevens verzonden via deze dunne vezels. Je kunt het vergelijken met een zaklamp of morsecode, waarmee je lange en korte signalen ook een boodschap door kunt geven. Wanneer je woning een glasvezelaansluiting heeft, ben je direct verbonden met het glasvezelnetwerk van KPN.

Kijk hier hoe we glasvezel aanleggen

Wat is VDSL?

VDSL is een afkorting van de woorden Very high bitrate Digital Subscriber Line; een snelle en stabiele koperkabel. Wanneer je gebruikmaakt van VDSL, is je woning of kantoorgebouw op ons netwerk aangesloten via de straatkast; een soort tussenstation. Binnen het VDSL-netwerk loopt de verbinding van de centrale naar deze straatkast volledig over glasvezel. Daarna maak je gebruik van een koperkabel, die met behulp van innovatieve technieken (zoals pairbonding en vectoring) hoge snelheden aankan.

Voordelen van glasvezel
Gerelateerde vragen
  • Waarom zou ik voor glasvezel kiezen?