KPN NetwerkNL brengt 5.596 kilometer glasvezelkabel naar Den Haag
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

KPN NetwerkNL brengt 5.596 kilometer glasvezelkabel naar Den Haag

De gemeente Den Haag wordt door KPN NetwerkNL vooralsnog van 5.596 kilometer glasvezelkabel voorzien. In de wijk Regentessekwartier zijn de werkzaamheden reeds gestart, daarnaast staan ook de wijken Morgenstond, Bezuidenhout en de Vogelbuurt op de planning. De uitrol van glasvezel in Den Haag is onderdeel van de plannen van KPN om vóór eind 2021 circa een miljoen extra huishoudens in Nederland van glasvezel te voorzien.

Wijkgerichte aanpak

Aan het in de grond leggen van 5.596 kilometer glasvezelkabel gaat een flink proces vooraf. Elke wijk in Den Haag heeft een eigen en specifieke aanpak, aangezien geen enkele wijk hetzelfde is: “Eerst maken we samen met de bewoners een plan om de woning voor te bereiden op de aansluiting van de woning op glasvezel én wordt de beste aanlegroute bepaald om tijdens het aanleggen geen andere leidingen zoals riool en gas tegen te komen,” aldus Linda van de Veen van KPN NetwerkNL. “Dan volgen de graafwerkzaamheden waarbij de glasvezelkabel meter voor meter in de grond verdwijnt. Dat kondigen we natuurlijk van tevoren aan. Als laatste brengen we de kabel de woning binnen, en monteren we het aansluitpunt.

De digitale snelweg van de toekomst

Het datagebruik van huishoudens in Nederland stijgt elk jaar en de verwachting is dat dit in de toekomst zal blijven stijgen. Voor het verwerken van deze groeiende datastromen én de uitrol van het 5G-netwerk is de aanleg van glasvezel noodzakelijk. Daarnaast is glasvezel de meest duurzame netwerktechniek: over de glasvezelkabel gaat geen stroomsignaal maar een lichtsignaal, wat veel minder elektriciteit verbruikt. Ook heeft erosie veel minder invloed op glasvezel, waardoor de kabels langer mee gaan. Justin de Geus van KPN: “Als KPN NetwerkNL de werkzaamheden heeft afgerond is de gemeente Den Haag klaar voor alle mogelijkheden van het internet. Nu en in de toekomst.

Op de hoogte blijven van de voortgang

Gezien de omvang van het project in Den Haag worden inwoners wijk voor wijk aangesloten. Op de hoogte te blijven van de voortgang en de werkzaamheden? Inwoners van Den Haag kunnen zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

glasvezel den haag tram

Gerelateerde artikelen