30.000 glasvezelaansluitingen in gemeente Nieuwegein
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

30.000 glasvezelaansluitingen in gemeente Nieuwegein

De gemeente Nieuwegein wordt aangesloten op glasvezel. Vandaag tekenden de gemeente en KPN NetwerkNL een samenwerkingsovereenkomst, waarin is vastgelegd dat bijna 30.000 huishoudens en bedrijven voorzien worden van een aansluiting op het glasvezelnetwerk. Naar verwachting starten de werkzaamheden in de eerste helft van 2021, de totale aanleg in Nieuwegein zal ongeveer drie jaar duren.

Wethouder Ellie Eggengoor (Economie en werk) : “We vinden het belangrijk dat onze stad ook in de toekomst aantrekkelijk blijft om in te wonen en te werken. Daar horen naast goede bereikbaarheid met onze infrastructuur ook de digitale bereikbaar bij van huishoudens en bedrijven. De afgelopen periode heeft het digitaal werken en vergaderen een vlucht genomen. We geloven dat deze trend zich in de toekomst voorzet en zijn blij dat we in Nieuwegein hier nu al de basis voor kunnen leggen.’’ “Er wordt steeds meer van het netwerk verwacht, elke dag neemt de datagroei in Nederland toe. Toch staan we nog maar aan het begin van wat er allemaal mogelijk is en daarom investeren wij in glasvezel. Glasvezel biedt nu al de capaciteit die we in de toekomst thuis, op kantoor maar ook in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg nodig hebben. We zijn ontzettend blij met deze samenwerking met de gemeente Nieuwegein waardoor we begin 2021 van start kunnen gaan met de werkzaamheden,” aldus Willem Offerhaus, Directeur Regiodirectie van KPN. Het glasvezelnetwerk wordt wijk voor wijk, straat voor straat aangelegd. Wanneer de werkzaamheden volgend jaar starten worden bewoners tijdig geïnformeerd.

Voordelen van glasvezel

Glasvezel levert supersnel internet. Het is de meest stabiele en toekomstbestendige technologie. Omdat het gebruikmaakt van lichtsignalen in plaats van elektriciteit verliest het signaal onderweg nauwelijks snelheid. De komende jaren blijft het datagebruik in Nederland groeien, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality en artificial intelligence. Glasvezel is daarvoor de beste technologie, omdat de downloadsnelheden en de steeds belangrijker wordende uploadsnelheden beiden hoog zijn.

Over KPN NetwerkNL

KPN NetwerkNL is onderdeel van KPN en houdt zich bezig met de aanleg, het beheer en het vernieuwen van het vaste netwerk. Inmiddels zijn 2,6 miljoen adressen aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL en dat aantal neemt steeds verder toe. Tot eind 2021 worden één miljoen extra glasvezelaansluitingen gerealiseerd. Op dit moment is KPNNetwerkNL in ruim 80 gebieden in Nederland actief. Als het netwerk eenmaal is aangelegd kan de consument zelf besluiten voor welke aanbieder van telecomdiensten hij kiest.

Foto: Kees van der Meer, Fototeam KenM www.fototeam-kenm.nl