Glasvezelwerkzaamheden in Heerenveen; een update
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Glasvezelwerkzaamheden in Heerenveen; een update

De glasvezelaanleg in Heerenveen verloopt voorspoedig. Nog dit jaar is het grootste deel van de stad aangesloten op snel glasvezelinternet. KPN startte in april 2020 met de aanleg van glasvezel in Heerenveen. Het project omvat circa 15.000 adressen, waarvan er op dit moment al ruim 5100 zijn aangesloten. De graafwerkzaamheden in Heerenveen Oost, Centrum en het grootste deel van Skoatterwâld zijn inmiddels afgerond. De wijken Nijehaske en De Greiden zijn in de afrondende fase. De werkzaamheden in Oudeschoot beginnen in april.

Met het aantal kilometers glasvezel dat KPN tot nu toe in Heerenveen heeft aangelegd, kun je van Heerenveen bijna naar Denemarken. Sinds de start van het project eind 2019 is er ruim 400 kilometer glasvezel de grond in gegaan en 190 kilometer in de stad gegraven. Volgens de planning profiteert bijna heel Heerenveen nog voor het einde van dit jaar van snel internet.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Regiodirecteur Jeroen van der Jagt: “Het werk in Heerenveen verloopt voorspoedig. Samen met onze aanlegpartner Van Gelder Telecom en gemeente Heerenveen zorgen we naast een toekomstbestendig netwerk in Heerenveen ook voor maatschappelijk verantwoorde initiatieven. Er zijn extra glasvezelverbindingen aangelegd in het recreatiegebied De Heide. En verbeteren we het wifi-signaal rondom het toeristisch overstappunt en het nabijgelegen strand. Ook onderzoeken we de mogelijkheden voor het bieden van leer-, stage en werkplekken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.”

Half miljoen glasvezellijnen per jaar

KPN vervangt in heel Nederland zijn kopernetwerk voor glasvezel. Momenteel levert KPN al bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens zijn diensten over een glasvezel lijn tot in de meterkast. KPN rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Volgens planning is in 2024 meer dan de helft van Nederland aangesloten op glasvezel van KPN. In 2025 is dat 65%. Het doel is uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het snelle van KPN aan te sluiten. Dat is ook belangrijk om Nederland digitaal op kop te houden.

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een zeer stabiel en betrouwbaar netwerk dat bovendien minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.

Werkzaamheden glasvezelkabel leggen