Uploaden: alles wat je moet weten - Het KPN netwerk
Direct naar hoofdinhoud
  • We sluiten je kosteloos aan
  • Snel, stabiel internet met glasvezel
  • Al ruim 4 miljoen adressen aangesloten

Alles wat je moet weten overuploaden

Doe de postcodecheck

Vul jouw postcode en huisnummer in. En zie direct of je glasvezel hebt of krijgt.
de geul voor glasvezel

Downloaden, dat doen we allemaal. Om een film te kijken, foto’s te kijken via Instagram of om het laatste nieuws te lezen. Zijn tegenpool? Uploaden! Dit wordt steeds belangrijker. Maar waarom eigenlijk? Maak kennis met alle ins en outs over uploaden. Uploaden is het verzenden van data via internet. Daarmee is het precies het tegenovergestelde van downloaden, waarmee je data via het internet ontvangt op je apparaat.

Het verschil tussen uploaden en downloaden? Twee voorbeelden:

  • Een foto versturen naar de groeps-app? Dat is uploaden
  • Een foto ontvangen via de groeps-app? Dat is downloaden

Wat kan ik uploaden?

Alles wat je downloadt kun je in principe ook uploaden. Een foto kun je zoals gezegd ontvangen, maar ook versturen. Dat geldt ook voor andere bestanden. Je kunt een film downloaden, maar ook een video uploaden naar YouTube. Een document kun je ook zowel down- als uploaden. En via Facebook kun je foto’s kijken van anderen, wat downloaden is, maar je kunt ook zelf foto’s posten. Dan upload je deze naar je Facebook-tijdlijn.

Hoe moet ik uploaden?

Hoe werkt uploaden? Daar is niet één antwoord op, want je kunt op verschillende manieren uploaden. Zoals:

  • Via een bijlage in de e-mail een foto versturen
  • Via WhatsApp een foto versturen
  • Via Albelli een foto uploaden zodat je ‘m kunt laten uitprinten

Uploaden werkt overal hetzelfde: je verzendt data. Alleen waar je het naar toe verzendt verschilt. Daarom werkt uploaden per manier weer anders.

Waarom wordt uploaden steeds belangrijker?

Lange tijd deed eigenlijk alleen je downloadsnelheid er écht toe. Niet alleen om snel te browsen, maar ook om zonder te haperen een video te streamen. Maar die tijden zijn voorbij. Ook je uploadsnelheid doet er nu écht toe. Waarom?

Thuiswerken: uploaden is alles

Werken? Dat doen ‘we’ met z’n allen steeds vaker thuis. Via een online werkplek kun je namelijk prima thuis via de cloud toegang krijgen tot de bestanden van je werk. Om daar vervolgens vanuit je eigen omgeving mee aan de slag te gaan. Een hoge uploadsnelheid is hierbij heel belangrijk. Anders kun je niet samen met collega’s aan dezelfde activiteit werken. Een lage uploadsnelheid zorgt ervoor dat je de werkbestanden niet snel naar de cloud kunt uploaden. Je collega’s moeten dan vaker op je wachten. Daarom geldt voor veel werkgevers: zonder goede uploadsnelheid geen thuiswerkdag!

Uploaden: onmisbaar voor je smart home

Apparaten thuis worden steeds slimmer. De meeste mensen hebben al een smart-tv staan en steeds meer huizen hebben ook andere slimme apparaten. Wat te denken van een slimme thermostaat? Een slimme camera? Of slimme verlichting? Stuk voor stuk apparaten waarmee je via een app kunt communiceren. Zonder goede uploadsnelheid is dat niet mogelijk. Hoe wil je op afstand meekijken met de slimme camera bij je thuis als je uploadsnelheid de resolutie niet aankan? Daarom smachten steeds meer mensen naar een hogere uploadsnelheid.

Wat is het beste internet om te uploaden?

Uploaden is inmiddels net zo belangrijk als downloaden. Toch verschillen de up- en downloadsnelheid nog veel van elkaar. Bij VDSL- en kabelinternet gaat downloaden gemiddeld nog acht keer zo snel als uploaden. Dat is niet meer van deze tijd. En dat gaat in de toekomst voor problemen zorgen. Daarom heeft KPN Netwerk de ambitie om de komende jaren 1 miljoen huishoudens aan te sluiten op glasvezel. Met dit nieuwe, krachtige internet gaat uploaden namelijk even snel als downloaden. Zo ben jij klaar voor de mogelijkheden van vandaag én morgen.

Glasvezel en supersnel uploaden? Sign me up!

Glasvezel is dus de beste vriend van uploaden. Wil je ook dit krachtige internet? Doe dan de postcodecheck van KPN Netwerk. Je ziet dan of je wel of geen glasvezel hebt. Heb je nog geen glasvezel? Schrijf je dan in voor onze netwerkupdates. We weten dan meer over het animo van glasvezel in jouw wijk. Wie weet krijg jij dan ook glasvezel! En zijn de problemen met het uploaden verleden tijd.