Zo monteert onze monteur je glasvezelaansluiting
Direct naar hoofdinhoud
Glasvezel stories

Zo monteert onze monteur je glasvezelaansluiting

KPN Netwerk Monteur aan de deur voor aansluiting glasvezel
De werkzaamheden in je straat zijn afgerond. Dat betekent dat onze aannemer de glasvezelkabel in de straat heeft aangelegd tot aan de gevel van je huis. Het is nu tijd om jouw glasvezelaansluiting in je woning te monteren. Onze monteur komt op afspraak bij je langs. We leggen je uit wat je kunt verwachten tijdens deze afspraak.

Stap 1: De locatie van de glasvezelaansluiting

Eerder is onze glasvezelvoorbereider bij je langsgekomen. Samen kozen jullie de beste locatie voor de glasvezelaansluiting. Daar hebben we een sticker geplakt. Onze monteur gaat aan de slag waar de sticker is geplakt.

KPN Netwerk monteur locatie glasvezelaansluiting in meterkast

Stap 2: We brengen de glasvezelkabel van buiten naar binnen in je woning

Onze monteur graaft de kabel buiten op. We boren een gat in de buitenmuur. Dit doen we 30 tot 40 cm onder de grond. Geen zorgen: dat gat maken we ook weer netjes dicht. Binnen in de woning haalt onze monteur de kabel naar boven op de plek waar het aansluitpunt komt.

Heb je onderburen? In de meeste gevallen trekken we de kabel via de meterkast naar boven.

Stap 3: De kabel knippen en strippen

De kabel is nu binnen in de woning. Eerst knippen we de kabel op maat. Zo zorgen we ervoor dat de kabel precies past en je geen overbodige kabel in de meterkast hebt. Daarna stript onze monteur de kabel zodat de vezels zichtbaar worden.  

KPN Netwerk monteur sluit FTU aan voor glasvezelaansluitpunt

Stap 4: Onze monteur plaatst de FTU

Dit witte kastje is een FTU. FTU staat voor ‘Fiber Termination Unit’. Dit is het eerste kastje waar glasvezel binnen je huis op aangesloten wordt. Hiervoor heb je geen stroomaansluiting nodig. Het is een kastje met een universele aansluiting. Dat betekent dat verschillende providers hier hun apparatuur op kunnen aansluiten. Onze monteur plaatst de FTU op de sticker. 
 
KPN Netwerk monteur last de glasvezelkabel

Stap 5: We lassen de kabel

Om je glasvezelkabel aan te sluiten op de FTU, monteren we iets aan het uiteinde van de kabel. Dat noemen we de connector. De monteur last de connector aan de glasvezelkabel. Als onze monteur klaar is met lassen, verwerken we de kabel met de connector in de FTU.
 

Zo! Onze monteur heeft nu glasvezel in jouw woning gemonteerd. Alleen kun je het nu nog niet gebruiken. Daar zijn nog wat andere werkzaamheden voor nodig. Allereerst heb je een glasvezelabonnement nodig. De providers bij wie je een abonnement af kunt sluiten, vind je op onze providerpagina. Daarna kan een monteur de aansluiting activeren. Maak je gebruik van ons kopernetwerk? Dan activeren we je aansluiting direct tijdens de afspraak. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met je provider.

KPN Netwerk monteur plaatst NT voor glasvezelaansluitpunt

Stap 6: Van lichtsignaal naar een digitaal signaal

We koppelen de FTU aan de NT met een kabel. NT staat voor Network Termination. In dit NT-kastje wordt het lichtsignaal omgezet naar een digitaal signaal. Je kunt de NT zien als een vertaler. Alles wat binnenkomt via de glasvezelkabel, snapt je apparatuur in huis nog niet. De NT maakt het signaal begrijpelijk.

KPN Netwerk monteur sluit modem aan bij glasvezel

Stap 7: Je modem wordt verbonden

Dit apparaat komt je vast bekend voor: het modem. Onze monteur verbindt de NT met het modem met een ethernetkabel. We noemen een ethernetkabel ook wel een UTP-kabel. 
KPN Netwerk monteur is klaar met aansluiten van glasvezel

Stap 8: Hoera! Je kunt nu gebruik maken van je nieuwe netwerk

Je modem is nu aangesloten en geactiveerd. Je kunt gebruikmaken van het glasvezelnetwerk.  
 

Bekijk andere verhalen