Glasvezelwerkzaamheden in Apeldoorn; een update
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Glasvezelwerkzaamheden in Apeldoorn; een update

KPN NetwerkNL is in het eerste kwartaal van 2019 begonnen met de aanleg van glasvezel in het binnenstedelijke netwerk van Apeldoorn. De werkzaamheden in Apeldoorn Noordoost en Anklaar zijn afgerond en Apeldoorn-Zuid wordt op dit moment aangesloten. Inmiddels zijn circa 19.000 huishoudens in heel Apeldoorn voorzien van een glasvezelaansluiting.

Apeldoorn Zuidoost is het volgende gebied wat aangesloten wordt op het glasvezelnetwerk: vanaf 6 mei jl. zijn de graafwerkzaamheden gestart. Tijdens de voorbereidende werkzaamheden in Apeldoorn Zuidoost is gezamenlijk met bewoners het aansluitpunt in de woning en de beste aansluitroute bepaald. De graafwerkzaamheden in het gebied zijn de eerste week van mei gestart, de werkzaamheden worden vervolgens straat voor straat ingepland. Het gaat om zogenoemde fiber to the home aansluitingen: van de wijkcentrale tot aan de meterkast van de consument.

“Ik ben blij met deze ontwikkeling,” aldus wethouder Wim Willems. “In een hoog tempo worden woningen en bedrijven aangesloten op het glasvezelnet. Steeds meer huishoudens en bedrijven kunnen op deze manier profiteren van snel en stabiel internet. Juist nu veel mensen thuiswerken, wordt het belang van een goed werkend internet nog eens extra onderstreept.”

Een derde van Apeldoorn aangesloten op glasvezelnetwerk KPN

Jeroen van der Jagt, Regiodirecteur Noord-Oost Nederland van KPN: “We zijn een jaar geleden begonnen met de uitrol van glasvezel in Apeldoorn, waarbij nu ruim een derde van de aansluitingen is gerealiseerd. Er is een goede samenwerking met de gemeente, waardoor we ook nu tijdens de coronacrisis, met inachtneming van de richtlijnen van de overheid en het RIVM, consumenten en bedrijven kunnen aansluiten. Hierdoor kan straks iedereen in Apeldoorn gebruik maken van het glasvezelnetwerk, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van de gemeente als IT-stad. Met Apeldoorn lopen we voorop in onze ambitie om tot 2021 één miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen voor huishoudens te realiseren in heel Nederland.”

Voordelen van glasvezel

Glasvezel levert de beste kwaliteit netwerk. Het is de meest stabiele technologie, omdat het gebruikmaakt van lichtsignalen in plaats van stroomsignalen. Daardoor verliest het signaal onderweg minder tot geen snelheid. Uiteindelijk zal KPN NetwerkNL overal zijn kopernetwerk vervangen door glasvezel. Met twee derde van alle gemeenten is KPN NetwerkNL in gesprek over de aanleg van glasvezel en het is op dit moment in ruim 70 gebieden bezig met de aanleg. Als het glasvezelnetwerk er eenmaal ligt, staat het open voor de diensten van verschillende providers.

Richtlijnen Coronavirus

KPNNetwerkNL volgt tijdens de werkzaamheden strikt de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Op basis daarvan bekijken we elke dag opnieuw of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Voor de meest actuele informatie kunnen bewoners terecht op onze speciale pagina.

Meer informatie

Bewoners van het aansluitgebied hebben een brief ontvangen met een toestemmingscode en kunnen toestemming geven voor hun eigen aansluitpunt via onze website. Voor alle vragen rondom aanleg, planning en voordelen van glasvezel kunnen de bewoners terechtop onze klantenservice pagina.

Aanleg glasvezel Arnhemseweg Apeldoorn door KPN NetwerkNL

Gerelateerde artikelen