De digitalisering van Nederland zit vol prachtige verhalen
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

De digitalisering van Nederland zit vol prachtige verhalen

Het is tijd dat we de verhalen achter de digitalisering van Nederland meer gaan vertellen. Via deze nieuwsbrief, onze website en andere online- en offline kanalen. Aan bewoners die glasvezel krijgen of ernaar overstappen, precies op het juiste moment. Aan gemeentes, VVE’s, woningbouwcorporaties en onze partners. En aan de volgende generatie internetgebruikers, die er op het schoolplein kennis mee maakt in onze gloednieuwe rondreizende glasvezelbus.

"Onze doelstelling is duidelijk: samen met onze partners zorgen we ervoor dat in 2025 meer dan 65% van Nederland glasvezel heeft. Daar werken dagelijks duizenden mensen aan, die zo’n 10.000 aansluitingen per week realiseren. En daar blijft het niet bij, want we versnellen nog steeds." Aldus Joost Steltenpool, directeur KPN Netwerk (Fixed Access Networks). Maar waarom doen we dat eigenlijk? En hoe pakken we dat efficiënt en duurzaam aan, met zo min mogelijk overlast voor bewoners? Hoe worden we het best verbonden land ter wereld, en wat kunnen we daar nu en in de toekomst mee?

 

Betrouwbare data met de snelheid van het licht

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler netwerk dat minder energie verbruikt. Niet voor niets veroveren we in razend tempo het Nederlandse internet. En verbinden we Nederland met een betrouwbare en duurzame toekomst. Wil je weten hoe glasvezel werkt en wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst? In dit artikel leggen we je dat haarfijn uit.

 

Nog minder energieverbruik en bijna geen afval meer

Onze toekomst is duurzaam en daar zijn we trots op. KPN noteert als enige telecomprovider al 10 jaar onafgebroken een positie op de Dow Jones Sustainability Index, samen met de meest duurzame beursgenoteerde bedrijven ter wereld. En dat terwijl de lat ieder jaar hoger ligt. Daarom is duurzaamheid een integraal onderdeel van onze strategie en stellen we ambitieuze doelen richting de toekomst. Van de elektrificatie van onze auto’s tot producten met een circulair design: hier lees je hoe we toewerken naar een toekomst met 0% CO2-uitstoot in onze gehele keten.

Met de aanleg van glasvezel draagt KPN Netwerk bij aan die doelstellingen. Want glasvezel is een stuk duurzamer dan koper. Daarom zijn we begonnen om het kopernetwerk uit te schakelen in gebieden waar glasvezel ligt. En dat scheelt enorm veel stroom. In dit artikel lees je hoeveel precies, hoe we de komende jaren miljoenen koperaansluitingen uitzetten en van 1300 kopercentrales komen tot 160 kleinere en duurzame glasvezelcentrales. Mooi meegenomen: die afgesloten kopercentrales – vaak in markante en beeldbepalende panden – vinden vervolgens hun weg terug naar de samenleving.

 

Een netwerk waar je op kunt bouwen

Ons datagebruik neemt al jaren toe doordat we internet steeds intensiever gebruiken. Denk alleen al aan de enorme piekbelasting toen Nederland noodgedwongen plotseling grotendeels vanuit huis ging werken. Geen probleem voor het netwerk van Nederland. Die datagroei gaat onverminderd door en dus ontwikkelen we ons netwerk continu. Met nieuwe technieken, nóg hogere snelheden en slimmere manieren van aanleggen. Want de limieten van glasvezel zijn nog lang niet in zicht. Wat de toekomst ook brengt; 4- en daarna 8K streamen, nieuwe toepassingen in de zorg en het onderwijs, maar ook gaming, virtual reality en AI: we blijven ervoor zorgen dat de digitalisering van Nederland op volle vaart verder kan gaan, tot ver in de 21e eeuw. Wil je lezen hoe we dat doen en ben je niet bang om je technische kennis wat bij te spijkeren? In dit artikel kom je alles te weten over onze nieuwste aanlegmethodes en technieken.

 

Ons netwerk groeit elke dag

Op onze netwerkkaart zie je 24/7 hoeveel aansluitingen we hebben gerealiseerd, in welke plaatsen we nu aan het werk zijn en hoe onze planning eruit ziet. Je bent natuurlijk ook altijd welkom op de website om meer over glasvezel te weten te komen, of als je contact met ons wilt opnemen.
Portretfoto Joost Steltenpool KPN Netwerk

Gerelateerde artikelen