Glasvezelaanleg in Kralingen-Crooswijk gestart
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Glasvezelaanleg in Kralingen-Crooswijk gestart

De glasvezelaanleg in het gebied Kralingen-Crooswijk is gestart. Maandag 3 mei ging de eerste schop in de grond aan de Linker Rottekade. Kralingen-Crooswijk is het derde gebied in Rotterdam dat aangesloten wordt op snel glasvezelinternet. Medio 2022 worden de werkzaamheden afgerond. KPN vervangt in heel Rotterdam zijn kopernetwerk door glasvezel.

In totaal wordt er in Kralingen-Crooswijk 29 kilometer gegraven en gaat er 42 kilometer buis en 570 kilometer glasvezelkabel de grond in. De uitrol van glasvezel wordt uitgevoerd door de aannemer van Gelder. Bewoners zijn geïnformeerd over deze werkzaamheden.

In 2020 begon KPN Netwerk NL met de aanleg van glasvezel in twee gebieden in het Centrum: het Nieuwe Westen en rondom de Blaak. Door de ambitie om Rotterdam versneld aan te sluiten op glasvezel is de aanleg in het derde gebied nu gestart: Kralingen-Crooswijk. In dit gebied krijgen ruim 9.600 huishoudens een glasvezelaansluiting. Parallel hieraan start de aanleg in een vierde gebied in het centrum waarbij ruim 6.800 huishoudens worden verglaasd.

Versnelde uitrol van glasvezel

Regiodirecteur KPN Anja de Vos-Biemans: “Het verglazen van een wereldstad als Rotterdam is in alle opzichten een megaproject. Samenwerking is daarbij belangrijk en dat gaat heel goed in Rotterdam.  Vooral de vele hoge gebouwen maken het uitdagend en interessant. Wat Rotterdam extra bijzonder maakt zijn onder andere de bijzondere gebouwen en architectuur zoals de kubuswoningen die nu worden aangesloten op glasvezel.”

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.

 

Eerste schop in de grond Rotterdam Kralingen-Crooswijk