Start glasvezelaanleg Waddinxveen
Direct naar hoofdinhoud
Lokaal nieuws

Start glasvezelaanleg Waddinxveen

De glasvezelaanleg in Waddinxveen is van start. Afgelopen week zette KPN de eerste schop op de Zuidkade. In september 2022 zijn de werkzaamheden naar verwachting afgerond en profiteert vrijwel iedere inwoner van Waddinxveen van snel glasvezelinternet. In totaal realiseert KPN circa 11.500 glasvezelaansluitingen.

In totaal legt KPN circa 660 kilometer glasvezelkabel in Waddinxveen. Dit is hemelsbreed langer dan de afstand tussen Waddinxveen en München. De uitrol van glasvezel voert KPN samen met de aannemer VolkerWessels Telecom uit. Samen graven zij circa 100 kilometer. De werkzaamheden starten in de Oostpolderwijk. Hierna volgen de wijken Oranjewijk, Vondelwijk, Bomenwijk en Zuidplas. Bewoners worden geïnformeerd over de werkzaamheden.

Goede samenwerking met gemeente

Regiodirecteur Willem Offerhaus van KPN: “We zijn voortvarend aan het werk met de aanleg van glasvezel in Zuid-Holland. Na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Waddinxveen eind vorig jaar, zijn we afgelopen maand van start gegaan met de werkzaamheden. We kijken er naar uit om heel Waddinxveen te verbinden met het glasvezelnetwerk van KPN.”

Wethouder Kirsten Schippers van gemeente Waddinxveen vult aan: “Snel internet is steeds meer een eerste levensbehoefte geworden, zeker door corona. Voor werk, onderwijs, maar ook in je vrije tijd is betrouwbaar internet onmisbaar geworden. Daarom ben ik blij dat vandaag een eerste stap wordt gezet voor glasvezel in Waddinxveen. Daarnaast blijven we ons als Waddinxveen de komende tijd inzetten voor snel internet in de hele bebouwde kom én het buitengebied van onze gemeente.”

Half miljoen glasvezellijnen per jaar

KPN levert een grote bijdrage aan de digitalisering van Nederland. Het bedrijf biedt momenteel bij ruim een derde van de Nederlandse huishoudens glasvezel tot in de meterkast. KPN Netwerk rolt jaarlijks circa 500.000 nieuwe glasvezellijnen uit. Het is de bedoeling om, samen met het glasvezelbedrijf van KPN en APG, uiteindelijk meer dan 80% van Nederland op het toekomstbestendige netwerk van KPN aan te sluiten. Als iedereen glasvezel heeft, wordt op termijn het kopernetwerk uitgezet.

Stabieler en energiezuiniger

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen.

 

Gerelateerde artikelen