Van koper naar glas: op weg naar een duurzamer netwerk
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Van koper naar glas: op weg naar een duurzamer netwerk

Steeds meer glasvezel in Nederland betekent dat het oude kopernetwerk overbodig wordt. In 2021 zetten we daarom al 6 kopercentrales helemaal uit. De komende jaren volgt de rest. Dat is duurzamer en gebeurt zoveel mogelijk circulair. Het glasvezelnetwerk dat KPN Netwerk aanlegt is niet alleen stabiel en betrouwbaar, maar ook duurzaam. Glasvezel verbruikt per saldo minder energie dan de koperen telefoonlijn of televisiekabel. Het is daarmee het zuinigste netwerk. We zijn daarom begonnen met het uitschakelen van kopercentrales in gebieden waar glasvezel ligt. 

Jort Wever als Director FAN Service & Delivery verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van het koper- en glasvezelnetwerk, legt uit: “Het is niet duurzaam om twee netwerken naast elkaar te beheren en te onderhouden. Dus daar waar glasvezel ligt en alle bewoners ruim de tijd gekregen hebben om kosteloos over te stappen, kunnen we het kopernetwerk afschakelen. In feite worden de knooppuntcentrales in deze gebieden losgesneden van ons netwerk, waardoor de stroom van het koper afgaat.”

 

Digitaler en duurzamer

In april 2021 vervingen we in zes proefgebieden de kopercentrales. In IJburg in Amsterdam, Bergeijk, Bennekom, Eibergen, Eersel en de Zwolse wijk Stadshagen schakelden we centrales af. Het uitschakelen van de eerste kopercentrales levert een energiebesparing van 440.000 KWh per jaar op. Gelijk aan het stroomverbruik van ongeveer 150 huishoudens. “Met de overstap naar glasvezel maakt Nederland dus niet alleen een stap vooruit in de digitale samenleving, het is ook nog eens stukken duurzamer,” stelt Wever.

In 2023 nemen we nog eens ongeveer 2,8 miljoen koperaansluitingen buiten gebruik. En daarna gaan we verder met het uitzetten van het kopernetwerk op adressen waar glasvezel beschikbaar is en het ontmantelen en afschakelen van kopercentrales. Totdat er glasvezel beschikbaar is, sluiten we de resterende koperverbindingen dan aan op een moderne straatkast met VDSL-techniek. Zo nemen we geleidelijk afscheid van de traditionele telefooncentrales. In Nederland hebben wij in totaal 1.300 traditionele kopercentrales. Uiteindelijk blijven er circa 160 kleinere en duurzame glasvezelcentrales over.

 

Nieuwe bestemming voor de kopercentrales

Veel van de kopercentrales bevinden zich in markante en beeldbepalende panden. Ook hiervoor zoeken we duurzame oplossingen. De kopercentrales die we uitzetten, krijgen na het ontmantelen een nieuwe woon- of zakelijke bestemming, waarmee we deze als het ware teruggeven aan de samenleving. Wever: “In Amsterdam wordt een nieuw appartementencomplex gerealiseerd, in Zwolle komen 3 vrijstaande woningen op de plek van onze centrale, terwijl in Eersel Jumbo het gebouw inzet als afhaalpunt, opleidingsruimte en een opslag voor buurtbewoners.”


In de vlog neemt Jort Wever een kijkje in een oude centrale en gaat hij langs bij Jumbo in Eersel.

 

Koper uit de grond

Het uitzetten van de kopercentrales is pas het begin. Uiteindelijk volgen ook de koperen draden die in de grond liggen. “Vooralsnog blijven die liggen - daar zijn duidelijke afspraken over gemaakt. Het is niet mogelijk om al die draden er bij de aanleg van glas uit te trekken, omdat we ook tijdens de aanleg onze dienstverlening willen blijven garanderen. Als over een tijdje de koperverbindingen uitstaan, is het opruimen van dat kopernetwerk de volgende stap. We beginnen dan met het opruimen van de bovengrondse infrastructuur, zoals straatkasten. Op deze manier dragen we ook ons steentje bij aan een gezonde leefomgeving en de circulariteitsdoelstellingen van KPN.”


Gerelateerde artikelen